Wykonanie
Jabłka to ulubione
owoce w naszym domu. Wiem, niezbyt to oryginalne, ale tak właśnie jest. Kupujemy różne
owoce, ale to
jabłka zawsze lądują na pierwszym miejscu naszej listy zakupów i ich nigdy nie zapominamy kupić (czego o wielu innych produktach powiedzieć nie
mogę ;).Latem, gdy tyle wspaniałych
owoców pojawia się na targowiskach i w sklepach,
jabłka wydają mi się zawsze trochę pominięte. Oczywiście nic w tym złego, że wykorzystujemy na całego sezon na
truskawki,
maliny, czy
agrest, wręcz przeciwnie :) Żal mi się jednak zrobiło jabłuszek w naszej misie z
owocami, które też jakoś poszły w odstawkę, i postanowiłam coś z nimi zrobić.Indywidualne paje to genialny pomysł na deser, który można zabrać ze sobą na piknik, wycieczkę, czy popołudnie w parku. Świetnie sprawdzą się też na przyjęciach, zwłaszcza dla dzieci, bo nie wymagają krojenia, czy talerzy i bardzo łatwo przygotować odpowiednią ilość tak, by starczyło dla wszystkich. Ja przygotowałam paje z
jabłkami, ale równie dobrze sprawdzą się
truskawki,
jagody, czy
wiśnie, a nawet wytrawne nadzienia.Kruche ciasto, które przygotowałam z
mąki krupczatki nie podmaka i ładnie trzyma kształt nawet kolejnego dnia. Jest chrupiące, ale nie kruszy się i nie rozpada w rękach. Nadzienie zrobiłam z lekko kwaśnych, twardych
jabłek z niewielkim dodatkiem
brązowego cukru i
cynamonu. Całość jest umiarkowanie słodka, więc możecie zjeść jedno, a nawet dwa takie
ciastka bez większych wyrzutów sumienia ;)Polecam :)

Składniki na około 12 sztuk:2 i 1/2 szklanki
mąki krupczatki (plus trochę do podsypywania)1/2 łyżeczki
soli225g zimnego niesolonego
masła1/4 – 1/2 szklanki zimnej
wodyNadzienie:3 – 4 twarde
jabłka (najlepiej kwaskowate)1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/8 łyżeczki mielonego
imbiru1 – 2 łyżki drobnego
cukru (użyłam złocistego)2 łyżki
mąki pszennejDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodycukier demerara do posypaniadomowy
sos karmelowy (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę oraz
sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj posiekane bardzo zimne
masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj palcami, aż pojawią się grudki.Stopniowo dodawaj zimną
wodę, zaczynając od 1/4 szklanki, i zagnieć szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej
wody, by ciasto się połączyło.Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją nieco i
owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło.W tym czasie umyj i obierz
jabłka. Usuń gniazda nasienne i pokrój całość z drobną kostkę. Dodaj
sok z cytryny i wymieszaj, żeby
jabłka nie ściemniały. Dodaj
cynamon,
imbir,
cukier oraz
mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok.Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na blat oprószony
mąką. Rozwałku je na grubość około 3mm i wycinaj z niego koła o średnicy około 8cm (foremką do
ciastek, szklanką, czy choćby nawet miseczką).Połowę ułóż w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego wyłóż trochę nadzienia i posmaruj dookoła roztrzepanym
jajkiem.

Przykryj wszystko drugim kółkiem ciasta, rozciągając je nieco, żeby pokryło całość. Dociśnij brzegi i zrób na nich wzorek widelcem (nie jest to konieczne, ale pomaga połączyć oba krążki ciasta, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia). Na środku każdego paja zrób małe nacięcie, którym podczas pieczenia będzie mogła wydostać się para.

Wierz każdego paja posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp odrobiną
cukru demerara. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25 – 30 minut, aż wierzch się zarumieni, a nadzienie zacznie delikatnie bulgotać.

Upieczone paje wyjmij z piekarnika, pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przenieś na kratkę i pozwól przestygnąć przez co najmniej kilka minut. Przed podaniem możesz polać każde domowym
sosem karmelowym.Przechowuj szczelnie zamknięte przez 2 – 3 dni.Smacznego :)