ßßß Cookit - przepis na Indywidualne paje z jabłkami...

Indywidualne paje z jabłkami...

nazwa

Wykonanie

Jabłka to ulubione owoce w naszym domu. Wiem, niezbyt to oryginalne, ale tak właśnie jest. Kupujemy różne owoce, ale to jabłka zawsze lądują na pierwszym miejscu naszej listy zakupów i ich nigdy nie zapominamy kupić (czego o wielu innych produktach powiedzieć nie mogę ;).
Latem, gdy tyle wspaniałych owoców pojawia się na targowiskach i w sklepach, jabłka wydają mi się zawsze trochę pominięte. Oczywiście nic w tym złego, że wykorzystujemy na całego sezon na truskawki, maliny, czy agrest, wręcz przeciwnie :) Żal mi się jednak zrobiło jabłuszek w naszej misie z owocami, które też jakoś poszły w odstawkę, i postanowiłam coś z nimi zrobić.
Indywidualne paje to genialny pomysł na deser, który można zabrać ze sobą na piknik, wycieczkę, czy popołudnie w parku. Świetnie sprawdzą się też na przyjęciach, zwłaszcza dla dzieci, bo nie wymagają krojenia, czy talerzy i bardzo łatwo przygotować odpowiednią ilość tak, by starczyło dla wszystkich. Ja przygotowałam paje z jabłkami, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki, jagody, czy wiśnie, a nawet wytrawne nadzienia.
Kruche ciasto, które przygotowałam z mąki krupczatki nie podmaka i ładnie trzyma kształt nawet kolejnego dnia. Jest chrupiące, ale nie kruszy się i nie rozpada w rękach. Nadzienie zrobiłam z lekko kwaśnych, twardych jabłek z niewielkim dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Całość jest umiarkowanie słodka, więc możecie zjeść jedno, a nawet dwa takie ciastka bez większych wyrzutów sumienia ;)
Polecam :)
Składniki na około 12 sztuk:
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (plus trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
225g zimnego niesolonego masła
1/4 – 1/2 szklanki zimnej wody
Nadzienie:
3 – 4 twarde jabłka (najlepiej kwaskowate)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
1 – 2 łyżki drobnego cukru (użyłam złocistego)
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
cukier demerara do posypania
domowy sos karmelowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę oraz sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj posiekane bardzo zimne masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj palcami, aż pojawią się grudki.
Stopniowo dodawaj zimną wodę, zaczynając od 1/4 szklanki, i zagnieć szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej wody, by ciasto się połączyło.
Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją nieco i owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne i pokrój całość z drobną kostkę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, żeby jabłka nie ściemniały. Dodaj cynamon, imbir, cukier oraz mąkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw na bok.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałku je na grubość około 3mm i wycinaj z niego koła o średnicy około 8cm (foremką do ciastek, szklanką, czy choćby nawet miseczką).
Połowę ułóż w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego wyłóż trochę nadzienia i posmaruj dookoła roztrzepanym jajkiem.
Przykryj wszystko drugim kółkiem ciasta, rozciągając je nieco, żeby pokryło całość. Dociśnij brzegi i zrób na nich wzorek widelcem (nie jest to konieczne, ale pomaga połączyć oba krążki ciasta, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia). Na środku każdego paja zrób małe nacięcie, którym podczas pieczenia będzie mogła wydostać się para.
Wierz każdego paja posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną cukru demerara. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25 – 30 minut, aż wierzch się zarumieni, a nadzienie zacznie delikatnie bulgotać.
Upieczone paje wyjmij z piekarnika, pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przenieś na kratkę i pozwól przestygnąć przez co najmniej kilka minut. Przed podaniem możesz polać każde domowym sosem karmelowym.
Przechowuj szczelnie zamknięte przez 2 – 3 dni.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/07/09/indywidualne-paje-z-jablkami