Wykonanie
....coś lekkiego do pochrupania ? proszę bardzo : ptysiowe paluszki z
imbirem, mogą być na słodko lub na słono. Ciasto jest z dodatkiem
mąki kukurydzianej, która nadaje mu całkiem odmienny smak !
Składniki ( na ok. 80 sztuk):1/2 szklanki
wody1/2 kostki
masła1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soli4-5
jajek1/2 łyżeczki tartego świeżego
imbiruewentualnie drobny
cukier do posypaniaPrzygotowanie :Zagotowuję
masło z
wodą, dodaję oba rodzaje
mąki i mieszam energicznie aż powstanie gładka, jednolita kula. Studzę ciasto. Do chłodnego dodaję
imbir i po jednym wbijam
jajka, ubijając jednocześnie ciasto mikserem. Powinna powstać gładka, lśniąca, elastyczna masa. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam paluszki. Posypuję je delikatnie
cukrem i piekę w temperaturze 215 stopni C. ok. 15 minut.Przepis autorski .