ßßß Cookit - przepis na Paluszki ptysiowe z imbirem

Paluszki ptysiowe z imbirem

nazwa

Wykonanie

....coś lekkiego do pochrupania ? proszę bardzo : ptysiowe paluszki z imbirem, mogą być na słodko lub na słono. Ciasto jest z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje mu całkiem odmienny smak !
Składniki ( na ok. 80 sztuk):
1/2 szklanki wody
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
4-5 jajek
1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
ewentualnie drobny cukier do posypania
Przygotowanie :
Zagotowuję masło z wodą, dodaję oba rodzaje mąki i mieszam energicznie aż powstanie gładka, jednolita kula. Studzę ciasto. Do chłodnego dodaję imbir i po jednym wbijam jajka, ubijając jednocześnie ciasto mikserem. Powinna powstać gładka, lśniąca, elastyczna masa. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam paluszki. Posypuję je delikatnie cukrem i piekę w temperaturze 215 stopni C. ok. 15 minut.
Przepis autorski .
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/paluszki-ptysiowe-z-imbirem.html