ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa tarta z kremówką i mascarpone

Truskawkowa tarta z kremówką i mascarpone

nazwa

Wykonanie

250 g mąki
125 g masła, pokrojonego kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
40 ml zimnej wody
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.
Można również wszystkie składniki (poza wodą) rozdrobnić w malakserze, następnie dodać wodę i zmiksować do połączenia się składników. Utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (nie trzeba wtedy podsypywać mąką) na grubość ok. 0,5 cm. Średnica placka powinna być większa o ok. 5 cm od średnicy foremki. Zdjąć jedną warstwę folii, przenieść ciasto na formę. Zdjąć drugi kawałek folii. Lekko docisnąć ciasto przy brzegach, wciskając je w rowki. Odciąć nadmiar ciasta nożem. Docisnąć kulę z reszty ciasta wokół brzegów, by lekko je unieść. Włożyć formę z ciastem do lodówki na mniej więcej 20 minut, by nie skurczyło się w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Nakłuć całą powierzchnię ciasta widelcem, by uwolnić powietrze. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 10 minut. Następnie usunąć obciążenie z pergaminem i piec kolejne 8-12 minut. Wyjąć z piekarnika.
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/06/truskawkowa-tarta-z-kremowka-i.html