ßßß
Składniki sosu na 4 porcje:½ kg. mięso mielone wołowe2 cebule pokrojone w drobną kostkę4 ząbki czosnku drobno pokrojone2 marchewki starte na tarce1 pietruszka starta na tarce½ selera startego na tarce1 puszka mała pomidorów pellati1 szklanka sok pomidorowego½ szklanki bulionu½ łyżeczki tymianku i bazylii1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz, cukier do smakuMasło i olej do smażeniaParmezan do posypaniaNa oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, w dodać pokrajane pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.