Wykonanie
Moja Siostra zaprosiła nas (czy się sami wprosiliśmy?:) ) na pyszną pizzę, o której
potem nie mogliśmy zapomnieć. Wczoraj robiąc zakupy od razu do koszyka wrzuciłam
rukolę,
pomidorki koktajlowe i
szynkę parmeńską. Wiedziałam, że muszę powtórzyć przepis Siostry.Przy okazji ziściła się moja największa obawa -
stoję z
wózkiem pełnym zakupów (naprawdę pełnym), Pani mi wyczytała cenę, dałam jej kartę płatniczą i... "przepraszam, ale dała mi pani nie tą kartę" "słucham? nie no niemożliwe" "możliwe, na tej jest napisane, że jest ważna do końca lutego 2013" .Godzinę robiłam te zakupy. Myślałam, że spalę się ze wstydu, bo wszyscy ludzie od razu zaczęli mi się przyglądać. Na szczęście Pani była tak miła, że zakupy odłożyła z
wózkiem żeby na mnie czekały, zrobiłam rundkę do domu i wróciłam je wykupić:)
Mieliście kiedyś podobną sytuację?
Ciasto na pizzę jest z TEGO przepisu, jednak zamieniłam
drożdże świeże na suszone, dlatego podaję jeszcze raz:12 g
drożdży suszonych3,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanka
wody (ciepłej)1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soliDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy
sól i
oliwę z oliwek. Wlewamy do środka rozpuszczone
drożdże, mieszamy, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od dłoni. Odkładamy w miseczce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut. Z przepisu wyjdą dwa ciasta 30 cm.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (cieniutko) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Smarujemy
sosem pomidorowym :1 łyżka
ketchupu3 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka sosu
chilli1/2 łyżeczki
oreganoszczypta
soli i
pieprzukilka posiekanych listków świeżej
bazyliiWszystkie składniki mieszamy ze sobą.Na sos nakładamy startą
mozzarellę.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i pieczemy przez 15 minut.Pozostałe składniki układamy na wierzch upieczonej pizzy:
rukolęprzekrojone na pół
pomidorki koktajlowepokrojoną w paski
szynkę parmeńskąSmacznego:))