Wykonanie
Idealna propozycja dla tych, którym przejadły się kanapki albo wiedzą, że nadchodzący poranek będzie zabiegany i zabraknie czasu na to, żeby je zrobić. Upiekłam je, bo nikomu nie chciało się iść do sklepu, a na robienie
chleba nie miałam już sił. Zrobienie tych babeczek zajmuje dosłownie 10 minut (nie licząc pieczenia). Jako dodatków użyłam m. in.
sera w aromatyzowanym
ziołami oleju, który robi moja Mama. Spokojnie można go zastąpić twardym, wyraźnym w smaku
serem typu
feta lub innym ulubionym, pokrojonym w kostkę.O wypiekach tego typu warto pomyśleć, kiedy planujemy np. całodniowy wypad za miasto – świetnie nadają się na piknik na łonie natury. Człowiekowi Wyżerce muffiny smakowały na śniadanie tak bardzo, że nie grymasiłby, gdyby miał je jeszcze zjeść na obiad. A na zielonej trawce? Pożarłby je w try miga
Składniki (12 dużych albo 18 standardowych)500 g
mąki pszennej (typ 650)2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka suszonego
rozmarynu100 ml
oleju ziołowego300 ml
maślanki2
jajkadodatki: pół
czerwonej papryki, pół pęczka
szczypiorku, około 1/2 kostki
sera typu
feta, kilka
oliwek, kilka
pomidorków koktajlowych, kilka listków
bazylii (u mnie bordowej)Najpierw przygotuj dodatki: opłucz i osusz warzywa,
paprykę* i
fetę pokrój w kostkę,
oliwki na plasterki,
pomidorki na pół lub na ćwiartki,
szczypiorek posiekaj.
Pomidorki i
bazylię odłóż na bok.
Mąkę razem z
sodą przesiej do miski, dodaj
sól i
rozmaryn.W drugim naczyniu połącz płynne składniki:
maślankę,
olej i
jajka – rozbełtaj je i wlej do miski z
mąką. Wymieszaj do połączenia składników. Wrzuć dodatki (za wyjątkiem
pomidorków i
bazylii).Mieszaninę przekładaj do foremek na muffinki (standardowo do 3/4 wysokości), na wierzchu udekoruj
pomidorkami i
bazylią. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
*możesz ją też (jeśli cierpisz na nadmiar czasu) posmarować
oliwą, posypać ulubionymi
przyprawami, włożyć do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, po czym oskórować i dopiero wtedy pokroić.Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremSzpinakowe muffiny z
oliwkami i
pomidorkami koktajlowymi
Tarta „amonit” ze
szpinakiem,
fetą i
ricottąPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemBabka na
winie musującym