ßßß
Składniki (12 dużych albo 18 standardowych)500 g mąki pszennej (typ 650)2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka soli1 łyżeczka suszonego rozmarynu100 ml oleju ziołowego300 ml maślanki2 jajkadodatki: pół czerwonej papryki, pół pęczka szczypiorku, około 1/2 kostki sera typu feta, kilka oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii (u mnie bordowej)Najpierw przygotuj dodatki: opłucz i osusz warzywa, paprykę* i fetę pokrój w kostkę, oliwki na plasterki, pomidorki na pół lub na ćwiartki, szczypiorek posiekaj. Pomidorki i bazylię odłóż na bok.Mąkę razem z sodą przesiej do miski, dodaj sól i rozmaryn.W drugim naczyniu połącz płynne składniki: maślankę, olej i jajka – rozbełtaj je i wlej do miski z mąką. Wymieszaj do połączenia składników. Wrzuć dodatki (za wyjątkiem pomidorków i bazylii).Mieszaninę przekładaj do foremek na muffinki (standardowo do 3/4 wysokości), na wierzchu udekoruj pomidorkami i bazylią. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

*możesz ją też (jeśli cierpisz na nadmiar czasu) posmarować oliwą, posypać ulubionymi przyprawami, włożyć do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, po czym oskórować i dopiero wtedy pokroić.Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremSzpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymiTarta „amonit” ze szpinakiem, fetą i ricottąPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemBabka na winie musującym