Wykonanie
Przyszła
pora na arcygruzińskie danie - chaczapuri imeretyjskie z nadzieniem z
sera solankowego. Chaczapuri to dosłownie po gruzińsku
chleb z
twarogiem. Każdy region ma swoją wersję. Zrobiłam 3 modyfikacje w stosunku od oryginalnego przepisu na chaczapuri z Imeretii. Użyłam
zsiadłego mleka, a nie podanego w przepisie
jogurtu maconi. Do nadzienia dodałam trochę suszonych
ziół - oryginalne wydało mi się nieco mdłe. Ale ponieważ użyłam gruzińskiej mieszanki chmeli suneli, to chyba nie popełniłam zbyt dużego wykroczenia. Mam silne przeczucie, że to nadzienie będzie fantastyczne z suszoną
miętą. Ponieważ chciałam podać chaczapuri gościom, zdecydowałam się na zrobienie jednego dużego placka - tak żeby nikt nie musiał czekać na swoje danie (i żebym nie musiała stać przy kuchni). Da się przygotować chaczapuri o średnicy 32 cm, tylko trzeba bardzo uważać przy odwracaniu na patelni :) i takie duże chaczapuri wystarczy żeby solidnie nakarmić 4 osoby. Standardowy placek o średnicy ok. 20 cm to posiłek dla 2 osób.Składniki (z podanych proporcji wyjdą 4 placki o średnicy 20 cm lub 2 średnie placki i jeden "gigant" o średnicy 32 cm jak ten na zdjęciu)Ciasto:
600 ml
zsiadłego mleka6 szklanek
maki pszennej (szklanka miała 200 ml)2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soliFarsz:500 g
sera solankowego (u mnie
feta)1
jajko2 łyżki
przyprawy chmeli suneli (lub innej ulubionej mieszanki
ziołowej)świeżo mielony
pieprzolej do smażeniaDo
zsiadłego mleka dodać
sodę,
sól i
olej i dobrze wymieszać, następnie stopniowo dodawać
mąkę i mieszać a później zagniatać ciasto. Powinno
mieć dość delikatną konsystencję, ale nadawać się do wałkowania. W razie potrzeby dodać więcej
mąki. Przygotowane ciasto odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować nadzienie:
ser utrzeć na tarce o grubych oczkach i dobrze wymieszać z
jajkiem i
przyprawami. Podzielić ciasto na 4 porcje, rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm, na środek nałożyć 1/4 nadzienia, zawinąć i zalepić brzegi, odwrócić placek na drugą stronę i rozwałkować lub spłaszczyć rękoma do uzyskania średnicy 20 cm. Na patelni teflonowej rozgrzać niewielką ilość
oleju i smażyć chaczapuri na średnim ogniu z obu stron aż zbrązowieje. Najlepiej smakuje podane z sosem typu ajwar.