ßßß Cookit - przepis na Po prostu karp smażony, najlepszy

Po prostu karp smażony, najlepszy

nazwa

Wykonanie

Człowiek Wyżerka jest wielkim fanem wszelakich mięs, które wyglądają jak zwierzęta – z zainteresowaniem podchodzi do tuszki królika (która zawsze mi przypomina nagiego kota), chętnie zagląda gęsi we wszystkie otwory, głaszcze surowe ryby i pomaga mi je myć, zerkając im do brzuszków i wkładając paluszki do paszczy. Wie, czym są i nawet na żywe pstrągi potrafi wołać: „O! Jibka, jibka, mniam mniam”. Bezlitosny typ.
No, ale do rzeczy – mamy grudzień, więc każdy bloger, ile sił w paluszkach, tworzy posty z potrawami wigilijnymi . Nie mogę być gorsza! Zaczęłam od pierniczenia, teraz przyszła pora na konkrety. W mojej rodzinie święta bez karpia, to nie święta. Największym powodzeniem cieszy się karp smażony. Taki po prostu, z patelni, bez żadnych wymyślnych sosów i posypek. Najprostsze składniki: dobrej jakości ryba, sól, panierka (najbardziej lubię w samej mące, ale są też fani bułki tartej) i dużo masła klarowanego. Masło klarowane jest genialnym tłuszczem do smażenia ryb, bo najlepiej podkreśla i wydobywa wszystkie ich walory. W poniższym przepisie podaję sposób, w jaki należy przygotować karpiowe elementy, żeby się po smażeniu nie okazało, że czuć je mułem.
Składniki (3 porcje):
3 dzwonka karpia (ok. 600 g razem)
mąka pszenna
bułka tarta
1 jajko
masło klarowane do smażenia
sól morska
zalewa:
300-400 ml mleka (UHT)
pół małej cebuli
1 niewielki ząbek czosnku
sok z połowy cytryny albo ocet jabłkowy lub z białego wina
pół łyżeczki suszonego majeranku
Dzwonka pozbaw ewentualnych łusek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz zostawić je w całości, albo przeciąć je na pół, wycinając kręgosłup. Przełóż do głębokiego naczynia.
Cebulę i czosnek pokrój na drobne plasterki i obłóż nimi karpia.
Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny (albo octem jabłkowym lub z białego wina) oraz roztartym, suszonym majerankiem. Miksturą zalej rybę i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (nawet na dobę).
Wymoczoną rybę otrząśnij z nadmiaru płynu, ale nie wycieraj. Oprósz ją solą, obtocz delikatnie w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Jeśli nie lubisz grubej panierki, to wystarczy, że obtoczysz karpia w mące.
Smaż z każdej strony na rumiano na maśle klarowanym (nie na ostrym ogniu, bo z wierzchu ryba się zrumieni a w środku będzie surowa).
Przed kolacją wigilijną karpia można też wcześniej krótko podsmażyć, do zezłocenia i na chwilę przed podaniem włożyć do piekarnika nagrzanego do 90-100°C na 10-15 minut. Mięso się dopiecze, ale nie wysuszy i będzie miało wspaniały, maślany smak (jeśli usmażysz je na maśle klarowanym, oczywiście).
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Kieszonki z karpia zatorskiego z pietruszką i pesto z natki
Zupa zbójecka
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Źródło:http://agatagotuje.pl/po-prostu-karp-smazony-najlepszy