ßßß
Składniki (3 porcje):3 dzwonka karpia (ok. 600 g razem)mąka pszennabułka tarta1 jajkomasło klarowane do smażeniasól morskazalewa:300-400 ml mleka (UHT)pół małej cebuli1 niewielki ząbek czosnkusok z połowy cytryny albo ocet jabłkowy lub z białego winapół łyżeczki suszonego majerankuDzwonka pozbaw ewentualnych łusek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz zostawić je w całości, albo przeciąć je na pół, wycinając kręgosłup. Przełóż do głębokiego naczynia.Cebulę i czosnek pokrój na drobne plasterki i obłóż nimi karpia.Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny (albo octem jabłkowym lub z białego wina) oraz roztartym, suszonym majerankiem. Miksturą zalej rybę i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (nawet na dobę).Wymoczoną rybę otrząśnij z nadmiaru płynu, ale nie wycieraj. Oprósz ją solą, obtocz delikatnie w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Jeśli nie lubisz grubej panierki, to wystarczy, że obtoczysz karpia w mące.Smaż z każdej strony na rumiano na maśle klarowanym (nie na ostrym ogniu, bo z wierzchu ryba się zrumieni a w środku będzie surowa).Przed kolacją wigilijną karpia można też wcześniej krótko podsmażyć, do zezłocenia i na chwilę przed podaniem włożyć do piekarnika nagrzanego do 90-100°C na 10-15 minut. Mięso się dopiecze, ale nie wysuszy i będzie miało wspaniały, maślany smak (jeśli usmażysz je na maśle klarowanym, oczywiście).
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąKieszonki z karpia zatorskiego z pietruszką i pesto z natkiZupa zbójeckaRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim