Wykonanie
Podziel się przepisem:
Karp to moja ulubiona
ryba wigilijna. Moja mama przyrządza go tak wspaniale, że czekam na niego cały rok. Jest słodkawy i
maślany. W przepysznej panierce z
mąki,
jajka i
bułki tartej.
Karp musi być smażony na
maśle, najlepiej klarowanym. Żaden
olej (chyba że jako dodatek do zwykłego, nieklarowanego
masła, by się nie przypaliło) nie da TEGO smaku.W dzień Wigilii nie smażymy
karpia podczas kolacji albo tuż przed. Zazwyczaj robimy to rano, by później
karpia odgrzać w piekarniku. Ta metoda sprawdza się od lat. Polecam ją i Wam.Zachęcam do poszukiwania wyśmienitych
karpi milickich, które z pewnością nie będą muliste! Wówczas można darować sobie moczenie
karpi w
mleku czy obkładanie
cebulą. Ostatnio jeden z dyskontów proponował właśnie te karpie, więc są one dostępne nie tylko dla garstki.Szukajcie adresów polecanych gospodarstw rybackich na stronach DolinaBaryczypoleca, Stawy milickie oraz na fb . Z chęcią przyjmę też inne Wasze rekomendacje.Składniki:1
karp w całości, wypatroszony
sól,
pieprzmąka pszennajajkobułka tartamasło klarowane do smażeniaewentualnie:
mleko do moczenia dzwonków albo
cebulaWykonanie:Z
karpia usunąć łuski.
Skrobie się je
ostrym nożem przesuwając go od ogona w stronę głowy. Odciąć głowę.
Rybę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć głowę (można ją wykorzystać, bez skrzeli, do ugotowania zupy
rybnej),
rybę podzielić na kawałki - dzwonka.Zanim usmażymy
karpia, można go wymoczyć w
mleku albo obłożyć go plasterkami świeżej
cebuli i wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu utraci on swój lekko mulisty smak.
Rybę oprószyć
solą i
pieprzem. Odstawić przynajmniej na kwadrans. Panierować kolejno w
mące, rozmąconym
jajku i
bułce tartej, albo - opcjonalnie - tylko w
mące.Smażyć na rozgrzanym
maśle klarowanym z dwóch stron, do zezłocenia.Można podawać od razu albo odgrzać później w piekarniku. Wystarczy usmażone karpie przełożyć do wysmarowanej
masłem formy żaroodpornej z pokrywką, gęsiarki lub innego naczynia z pokrywką, nadającego się do pieczenia w piekarniku. Formę z pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 st. C na około pół godziny (w zależności od ilości nasmażonego
karpia).Wigilijny
karp smażony z
pieczarkamiPrzygotowanie jak wyżej, ale dodatkowo trzeba usmażyć pokrojone na małe kawałki
pieczarki, wraz z zeszkloną
cebulą, przyprawione
solą i
pieprzem.
Pieczarki dajemy na dno żaroodpornego naczynia, można też dodać do nich łyżkę lub dwie
śmietanki kremówki. Warstwa
pieczarek powinna też być jako przełożenie pomiędzy warstwami
karpia i na górze. Można na wierzch położyć wiórki
masła albo dwie łyżki
śmietanki kremówki.
Wigilijny
karp smażony z
migdałamiPrzygotowanie jak
karpia na
maśle. 100 g
płatków migdałowych zrumienić na patelni na 3-4 łyżkach roztopionego
masła.
Karpia posypać uprażonymi
płatkami tuż przed podaniem.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb