ßßß
Składniki (4 porcje)4 różnokolorowe papryki4 łyżki rodzynek2 cebule2 ząbki czosnku4 łyżki oliwypuszka pomidorów (400g)150 g pieczarekprzyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka czerwonej pasty currypęczek natki pietruszki200 g kuskusu500 ml wywaru warzywnegododatkowo do podania100 g rukoligarść suszonej żurawinyok. 50 g sera typu parmezan4 łyżki łuskanych ziaren słonecznikaolej ze słonecznikaRodzynki zalej letnią wodą i odstaw na 30 minut. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. W żeliwnym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż na niej czosnek i cebulę. Gdy lekko zmiękną, dodaj odsączone rodzynki, pomidory, pieczarki oraz łyżeczkę czerwonej pasty curry. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj tak długo, aż płyn się zredukuje.Do miseczki wsyp kuskus i zalej go gorącym wywarem warzywnym. Przykryj i odstaw na 10 minut, aby wchłonął się cały płyn. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do kuskusu. Przełóż do garnka z pozostałymi składnikami i wymieszaj.Umytym paprykom zetnij wierzchy, usuń nasiona i białe błony, następnie posyp solą i pieprzem wnętrze każdej z nich.I tutaj masz dwie drogi wykonania tej potrawy – na patelni albo w garnku rzymskim.Sposób pierwszy : Na głębokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, obsmaż na niej papryki przez około 3 minuty, następnie odsącz je i napełnij nadzieniem (załóż im „kapelutki”). Przełóż je z powrotem na patelnię, przykryj i duś na małym ogniu przez 30-40 minut.Sposób drugi : Garnek rzymski zalej ciepłą wodą (razem z pokrywką) i odstaw na przynajmniej 15 minut, następnie wytrzyj go, wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim nafaszerowane papryki i nałóż na nie ścięte wierzchy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw go 200°C i piecz przez godzinę od kiedy osiągnie tę temperaturę.Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem sałatki z rukoli: na talerzu rozłóż liście rukoli, posyp je wiórkami sera, uprażonymi ziarnami słonecznika i suszoną żurawiną, następnie polej olejem z pestek słonecznika.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryPesto z pietruszkiKremowa zupa ziemniaczana z chorizoNadziewane papryki po hiszpańsku