Wykonanie
Ostatnio jest mi trudno zmotywować się do działania. Nocne wstawanie do Wiecznie Głodnego Noworodka, przykrywanie walczącego z kołderką Człowieka Wyżerki, następnie walka o swoją kołdrę z
Małżem… i tak przynajmniej ze trzy
razy w ciągu nocy. A
potem, z nadejściem poranka, trzeba jakoś zebrać się do kupy i ogarniać codzienność: „zadać dzieciom paszę”,
męża wyprawić do pracy, odgruzować zawalony po sufit zlew, na który wieczorem nie było siły…O, Bożenko, nie brzmię optymistycznie.Do niedawna pomagała nam moja Mama i muszę przyznać, że jej obecność nieco mnie rozpuściła. Rozbuchana energia Wyżerki ulegała rozproszeniu. Miałam czas ugotować coś absorbującego, poleżeć trochę dłużej z
Młodą w łóżku…Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy i zostają tylko wspomnienia. Jednym z nich jest ta faszerowana
papryka, z którą miałam okazję się pocackać dzięki bytności mojej Rodzicielki. Pierwszy raz robiłam ją w ten sposób, bo zazwyczaj kombinowałam z mięsnym farszem. Muszę jednak przyznać, że w wersji wegetariańskiej również można się zakochać, mimo iż nie jest tak sycąca jak wcześniej wspomniana.Zmodyfikowałam przepis, który znalazłam w książce „1001 przepisów. Kuchnia dietetyczna”.
Składniki (4 porcje)4 różnokolorowe
papryki4 łyżki
rodzynek2
cebule2 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwypuszka
pomidorów (400g)150 g
pieczarekprzyprawy:
sól,
pieprz, 1 łyżeczka czerwonej pasty
currypęczek
natki pietruszki200 g
kuskusu500 ml
wywaru warzywnegododatkowo do podania100 g
rukoligarść
suszonej żurawinyok. 50 g
sera typu
parmezan4 łyżki łuskanych
ziaren słonecznikaolej ze
słonecznikaRodzynki zalej letnią
wodą i odstaw na 30 minut.
Cebule i
czosnek obierz i drobno posiekaj. W żeliwnym garnku rozgrzej 2 łyżki
oliwy, smaż na niej
czosnek i
cebulę. Gdy lekko zmiękną, dodaj odsączone
rodzynki,
pomidory,
pieczarki oraz łyżeczkę czerwonej pasty
curry. Dopraw
solą i
pieprzem. Podgrzewaj tak długo, aż płyn się zredukuje.Do miseczki wsyp
kuskus i zalej go gorącym
wywarem warzywnym. Przykryj i odstaw na 10 minut, aby wchłonął się cały płyn.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do
kuskusu. Przełóż do garnka z pozostałymi składnikami i wymieszaj.Umytym
paprykom zetnij wierzchy, usuń nasiona i białe błony, następnie posyp
solą i
pieprzem wnętrze każdej z nich.I tutaj masz dwie
drogi wykonania tej potrawy – na patelni albo w garnku rzymskim.Sposób pierwszy : Na głębokiej patelni rozgrzej pozostałą
oliwę, obsmaż na niej
papryki przez około 3 minuty, następnie odsącz je i napełnij nadzieniem (załóż im „kapelutki”). Przełóż je z powrotem na patelnię, przykryj i duś na małym ogniu przez 30-40 minut.Sposób drugi : Garnek rzymski zalej ciepłą
wodą (razem z pokrywką) i odstaw na przynajmniej 15 minut, następnie wytrzyj go, wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim nafaszerowane
papryki i nałóż na nie ścięte wierzchy. Garnek przykryj pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw go 200°C i piecz przez godzinę od kiedy osiągnie tę temperaturę.Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem sałatki z
rukoli: na talerzu rozłóż liście
rukoli, posyp je wiórkami
sera, uprażonymi
ziarnami słonecznika i
suszoną żurawiną, następnie polej
olejem z pestek
słonecznika.
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryPesto z
pietruszkiKremowa zupa ziemniaczana z chorizoNadziewane
papryki po hiszpańsku