ßßß Cookit - przepis na Pasticcio - Buszująca w kuchni

Pasticcio - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Pasticcio to danie kuchni greckiej. Zapiekanka składająca się z warstw makaronu i farszu mięsnego. Przykryta sosem jogurtowym i serem. Jej składniki są łatwo dostępne, a wykonanie proste.
Składniki
gruby makaron (użyłam kolorowych rurek), 250 gram
jogurt naturalny lub śmietana kremówka, 4 łyżki
sól
Farsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
papryka czerwona, 1 sztuka
mięso mielone (użyłam wołowego), 500 gram
krojone pomidory w puszce, 400 gram
woda, 1/2 szklanki
natka pietruszki, 2 łyżki
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Sos:
jogurt naturalny, 150 mililitrów
jajko, 1 sztuka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tarty ser żółty, 1 szklanka
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z kremówką lub jogurtem, przyprawić solą.
2. Cebulę i czosnek pokroić w piórka, paprykę w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso, zarumienić. Wlać pomidory i wodę, przyprawić. Gotować, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.
3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami połowę makaronu i mięsa, czynność powtórzyć.
4. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Polać nim zapiekankę i posypać serem żółtym.
5. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na funkcji góra-dół. 4 minuty przed końcem pieczenia zmienić funkcję na grillową.
car insurance atlanta
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pasticcio