Wykonanie

Pasticcio to danie kuchni greckiej. Zapiekanka składająca się z warstw
makaronu i farszu
mięsnego. Przykryta
sosem jogurtowym i
serem. Jej składniki są łatwo dostępne, a wykonanie proste.Składnikigruby
makaron (użyłam kolorowych rurek), 250 gram
jogurt naturalny lub
śmietana kremówka, 4 łyżki
sólFarsz:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2-3 ząbki
papryka czerwona, 1 sztuka
mięso mielone (użyłam wołowego), 500 gramkrojone
pomidory w puszce, 400 gram
woda, 1/2 szklanki
natka pietruszki, 2 łyżki
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostraSos:
jogurt naturalny, 150 mililitrów
jajko, 1 sztuka
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowatarty
ser żółty, 1 szklanka
oliwa do smażeniaSposób przygotowania1.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z kremówką lub
jogurtem, przyprawić
solą.2.
Cebulę i
czosnek pokroić w piórka,
paprykę w kostkę. Zeszklić na
oliwie. Dodać
mięso, zarumienić. Wlać
pomidory i
wodę, przyprawić. Gotować, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodać
natkę pietruszki.3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą układać warstwami połowę
makaronu i
mięsa, czynność powtórzyć.4. Wszystkie składniki na sos wymieszać. Polać nim zapiekankę i posypać
serem żółtym.5. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na funkcji góra-dół. 4 minuty przed końcem pieczenia zmienić funkcję na grillową.car insurance atlanta