ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka - Buszująca w kuchni

Faszerowana papryka - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
papryka czerwona, 6 średnich
cebula czerwona, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
oliwa do smażenia
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 250 g
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
ryż, 50 g
fasola czerwona, 1/2 puszki
natka pietruszki, 1 mały pęczek
jajko, 1 sztuka
tarty ser żółty, 6 łyżek
Sposób przygotowania
Papryki umyć i osuszyć. Odciąć górne części (koło 1/4 papryki). Środki wydrążyć. Odcięte części pokroić w kosteczkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć, aż osiągnie ładny, brązowy kolor.
W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić.
Wymieszać mięso, ryż, fasolę, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby ponownie przyprawić solą i pieprzem. Kiedy farsz lekko wystygnie połączyć z rozbełtanym jajkiem.
Papryki nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Faszerowane papryki piec przez 20 minut. Ściągnąć folię i piec kolejne 10-20 minut. Zmienić funkcję na grillową. Zapiekać następne 5 minut.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/faszerowana-papryka