Wykonanie

Składniki
papryka czerwona, 6 średnich
cebula czerwona, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
oliwa do smażenia
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 250 g
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
ryż, 50 g
fasola czerwona, 1/2 puszki
natka pietruszki, 1 mały pęczek
jajko, 1 sztukatarty
ser żółty, 6 łyżekSposób przygotowania
Papryki umyć i osuszyć. Odciąć górne części (koło 1/4
papryki). Środki wydrążyć. Odcięte części pokroić w kosteczkę.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Zeszklić na
oliwie. Dodać
mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć, aż osiągnie ładny, brązowy kolor.W międzyczasie ugotować
ryż w osolonej wodzie. Odcedzić.Wymieszać
mięso,
ryż,
fasolę,
paprykę i posiekaną
natkę pietruszki. W razie potrzeby ponownie przyprawić
solą i
pieprzem. Kiedy farsz lekko wystygnie połączyć z rozbełtanym
jajkiem.
Papryki nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Faszerowane
papryki piec przez 20 minut. Ściągnąć folię i piec kolejne 10-20 minut. Zmienić funkcję na grillową. Zapiekać następne 5 minut.