Wykonanie


Sezon wakacyjny w pełni na blogu pojawią się przepisy inspirowane kuchni z różnych stron świata.
Żeberka możemy podać na obiad ale równie dobrze pasuje na kolację we dwoje na tarasie. Ciekawe kto zgadnie jaki
kraj był inspiracją ?Składnikikrem z
fety200g
sera Islos100ml
jogurtu gęstego Bakoma2 łyżeczki płynnego
miodu od Anielskich przysmaków10dag
sera Islos1/2 kg
ziemniaków1 średnia
cebulakoperek1
jajko1/2 szt
soku z cytryny2 łyżki
mąki2 łyżki
oleju rzepakowego2
pomidory1
cukiniaświeże
zioła8
wieprzowych żeberek lub 8 kawałów
jagnięcinysól pieprz do smakuświeży
rozmaryn50ml
wina wytrawnego2 ząbki
czosnkumasło klarowneWykonanie
mięsoGrecja słynie przeważnie z
jagnięciny ale z uwagi na to ze u mnie jej brak w sklepach i dość istotny jeszcze fakt nie lubię jej. Przygotowałam kotlety ze
schabuMięso dokładnie umyłam,osuszyłam następnie natarłam
sola,
pieprzem czosnkiem i posypałam świeżym
rozmarynem.,dodałam
wino dokładnie wymieszałam. odstawiłam do lodówki na dwie godziny.Na patelnię wlałam
olej rzepakowy i tyle samo dołożyłam
masła klarownego następnie usmażyłam kotleciki.pulpety z
ziemniakamiZiemniaki ugotowałam w mundurkach obrałam przepuściłam przez prasę.
Ser pokroiłam na drobne kawałki.
Cebulę posiekałam razem z
koperkiem. Do miski włożyłam
ziemniaki,
ser,
cebulę,
koperek,sos z
cytryny,
jajko,dodałam szczyptę gałki muszkatowej, doprawiłam
pieprzem ziołowym odstawiałam na 1 godzinę do lodówki.Po wyjęciu zrobiłam kuleczki które oprószyłam
mąką. Usmażyłam na rozgrzanej patelni.
Pomidory pokroiłam na pół posypałam
ziołami podpiekłam przez około 8 minut w180 stopniach.
Cukinie umyłam pokroiłam na cieniutkie paseczki grillowałam na patelni grillowejsos z
serawszystkie składnik
ser,
jogurt miód i kremu włożyłam do miski następnie zmiksowałam na gładką masę blenderemTak pyszny
miód możecie dostać w Anielskich przysmakach które polecam ponieważ Anioły są bliskie mojemu
sercu. A sklep znajdziecie tu Duży wybór towarów,zawsze świeży szybka obsługa:. Sklep godny polecenia .