ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 600 gramówmąka 0,75 szklanekoliwa według uznaniajajka 1 sztukpomidory 4 sztukcebula 1 sztukparmezan 150 gramówmasło 4 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkiszałwia 3 gałązkirozmartyn 3 gałązkimajeranek 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Gnocchi: oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli oraz majeranek i zagnieść. z masy uformować wałki grubości 2 cm, pokroić je na kawałki i lekko spłaszczyć. wkładać partiami do osolonego wrzątku z łyżka oliwy, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.Oczyszczony, rozdrobniony ząbek czosnku wymieszać z łyżką masła i posmarować naczynie żaroodporne.Sparzone pomidory, obrać ze skórki i pokroić. Pozostały oczyszczony czosnek oraz cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, dodać pomidory, zioła. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić 10 minut.Do naczynia zaroodpornego włożyć gnocchi, posypac wiórkami z reszty masła i startym parmezanem. Zapiekac 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem można udekorować danie świeżymi ziołami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: