ßßß
Składniki (6 porcji)500g mielonego mięsa z indykaPęczek natki pietruszki3 łyżki bułki tartej2 łyżeczki musztardyJajkoSól, pieprzOliwaŁyżka majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego3-4 ząbki czosnku200g sera camembertSzczypiorekDuży pęczek rukoli2 pomidory6 bułek hamburgerowychPrzygotowaniePosiekaj natkę pietruszki.Mięso przełóż do dużej miski, dodaj bułkę tartą, natkę i musztardę. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.Czystymi dłońmi dokładnie wymieszaj całość.Podziel mięso na 6 porcji i uformuj z każdej okrągły kotlet.Skrop mięso oliwą i wstaw do lodówki.Postaw patelnię do grillowania na ogniu na jakieś 5 minut – aby dobrze się rozgrzała. jeśli nie masz patelni do grillowania, możesz usmażyć burgery na zwykłej patelni z odrobiną oleju – wówczas wystarczy rozgrzać ją chwilę przed smażeniem.Przygotuj sos – posiekaj drobno szczypiorek, w miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj i wstaw do lodówki.Zmniejsz ogień do średniego, połóż na patelnię kotlety.Smaż burgery około 4 minut z każdej strony – będzie trzeba je smażyć w dwóch partiach.Kiedy pierwsza partia kotletów będzie gotowa-przełóż je na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i ściereczką, aby nie stygły.Umyj i wysusz rukolę, pokrój pomidory w plasterki.Pokrój ser w plastry.Przekrój bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.Przełóż plasterki sera na gorącą patelnie – wystarczy im dosłownie chwila, jeśli zostawisz je na patelni na zbyt długo całkiem się roztopią i ciężko będzie je zeskrobać z patelni.Na spód każdej bułki nałóż odrobinę sosu, połóż garść rukoli, kotleta, plaster sera, 2 plasterki pomidora, nałóż drugą porcję sosu, przykryj drugą bułką.Gotowe!Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.Zobacz także:Burgery z indyka nadziewanego seremDomowe hamburgeryWegetariańskie hamburgery