Wykonanie
Tradycyjne hamburgery w innej wersji – zamiast
mięsa wołowego, użyłam mielonego
indyka,
sałatę zastąpiłam
rukolą,
cheddara –
camembertem, a
keczup –
sosem czosnkowym własnej roboty. Wyszło pysznie!

Składniki (6 porcji)500g
mielonego mięsa z indykaPęczek
natki pietruszki3 łyżki
bułki tartej2 łyżeczki
musztardyJajkoSól,
pieprzOliwaŁyżka
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego3-4 ząbki
czosnku200g
sera camembertSzczypiorekDuży pęczek
rukoli2
pomidory6
bułek hamburgerowychPrzygotowaniePosiekaj
natkę pietruszki.
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj
bułkę tartą,
natkę i
musztardę. Wbij
jajko, dopraw
solą i
pieprzem.Czystymi dłońmi dokładnie wymieszaj całość.Podziel
mięso na 6 porcji i uformuj z każdej okrągły kotlet.
Skrop mięso oliwą i wstaw do lodówki.Postaw patelnię do grillowania na ogniu na jakieś 5 minut – aby dobrze się rozgrzała. jeśli nie masz patelni do grillowania, możesz usmażyć burgery na zwykłej patelni z odrobiną
oleju – wówczas wystarczy rozgrzać ją chwilę przed smażeniem.Przygotuj sos – posiekaj drobno
szczypiorek, w miseczce wymieszaj
majonez z
jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
szczypiorek, szczyptę
soli i
pieprzu. Wymieszaj i wstaw do lodówki.Zmniejsz ogień do średniego, połóż na patelnię kotlety.Smaż burgery około 4 minut z każdej strony – będzie trzeba je smażyć w dwóch partiach.Kiedy pierwsza partia kotletów będzie gotowa-przełóż je na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i ściereczką, aby nie stygły.Umyj i wysusz
rukolę, pokrój
pomidory w plasterki.Pokrój
ser w plastry.Przekrój
bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.Przełóż plasterki
sera na gorącą patelnie – wystarczy im dosłownie chwila, jeśli zostawisz je na patelni na zbyt długo całkiem się roztopią i ciężko będzie je zeskrobać z patelni.Na spód każdej
bułki nałóż odrobinę sosu, połóż garść
rukoli, kotleta, plaster
sera, 2 plasterki
pomidora, nałóż drugą porcję sosu, przykryj drugą
bułką.Gotowe!Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.Zobacz także:Burgery z
indyka nadziewanego
seremDomowe hamburgeryWegetariańskie hamburgery