ßßß Cookit - przepis na Burgery z serem pleśniowym

Burgery z serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne hamburgery w innej wersji – zamiast mięsa wołowego, użyłam mielonego indyka, sałatę zastąpiłam rukolą, cheddaracamembertem, a keczupsosem czosnkowym własnej roboty. Wyszło pysznie!
Składniki (6 porcji)
500g mielonego mięsa z indyka
Pęczek natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki musztardy
Jajko
Sól, pieprz
Oliwa
Łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
200g sera camembert
Szczypiorek
Duży pęczek rukoli
2 pomidory
6 bułek hamburgerowych
Przygotowanie
Posiekaj natkę pietruszki.
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj bułkę tartą, natkę i musztardę. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.
Czystymi dłońmi dokładnie wymieszaj całość.
Podziel mięso na 6 porcji i uformuj z każdej okrągły kotlet.
Skrop mięso oliwą i wstaw do lodówki.
Postaw patelnię do grillowania na ogniu na jakieś 5 minut – aby dobrze się rozgrzała. jeśli nie masz patelni do grillowania, możesz usmażyć burgery na zwykłej patelni z odrobiną oleju – wówczas wystarczy rozgrzać ją chwilę przed smażeniem.
Przygotuj sos – posiekaj drobno szczypiorek, w miseczce wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
Zmniejsz ogień do średniego, połóż na patelnię kotlety.
Smaż burgery około 4 minut z każdej strony – będzie trzeba je smażyć w dwóch partiach.
Kiedy pierwsza partia kotletów będzie gotowa-przełóż je na ciepły talerz i przykryj folią aluminiową i ściereczką, aby nie stygły.
Umyj i wysusz rukolę, pokrój pomidory w plasterki.Pokrój ser w plastry.
Przekrój bułki na pół i delikatnie opiecz na patelni.
Przełóż plasterki sera na gorącą patelnie – wystarczy im dosłownie chwila, jeśli zostawisz je na patelni na zbyt długo całkiem się roztopią i ciężko będzie je zeskrobać z patelni.
Na spód każdej bułki nałóż odrobinę sosu, połóż garść rukoli, kotleta, plaster sera, 2 plasterki pomidora, nałóż drugą porcję sosu, przykryj drugą bułką.
Gotowe!
Burgery można przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i usmażyć, kiedy będą potrzebne. Możesz też zrobić większą ilość i część kotletów zamrozić – można je przechowywać w ten sposób do 3 miesięcy.
Zobacz także:
Burgery z indyka nadziewanego serem
Domowe hamburgery
Wegetariańskie hamburgery
Źródło:http://mammadeli.com/2014/09/02/burgery-z-serem-plesniowym