Wykonanie
Doskonała zarówno na uroczysty świąteczny obiad, jak i na wielkanocne śniadanie – na zimno, z
ćwikłą i
chrzanem smakuje wyśmienicie! Równie dobrze sprawdza się jednak w dni powszednie – kanapki z pieczenią,
majonezem i
musztardą nie mają sobie równych.



Składniki500g mielonej
łopatki wieprzowej500g mielonej
szynki wieprzowej500 mielonej
wołowiny zrazówki3
bułki pszenneMleko (do namoczenia
bułek)2
cebuleZąbek
czosnku2
jajkaSól,
pieprzBułka tarta (do obtoczenia pieczeni)2 łyżki
oliwyGarść
suszonych grzybówGarść suszonych
śliwek2
marchewki1/2
seleraPorPrzygotowanie
Bułki namocz w gorącym
mleku.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Warzywa umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
Cebule posiekaj i zeszklij na odrobinie
oliwy.Dużą brytfannę posmaruj
oliwą i wyłóż na jej dno pokrojone warzywa,
grzyby i
śliwki.Jeśli sama mielisz
mięso, zaraz
potem zmiel również namoczone w
mleku bułki. Jeśli uczynny rzeźnik zmielił
mięso za Ciebie – możesz uniknąć konieczności skręcania maszynki, miksując
bułki blenderem.Połącz zmiksowane
bułki i
mięso, dopraw obficie
solą i
pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, usmażoną
cebulę i
jajka.Dokładnie
wyrób mięso ręką, na koniec uformuj owalnego klopsa.Obtocz klopsa w
bułce tartej i przełóż do brytfanki, wlej szklankę
wody i wstaw do piekarnika.Piecz 80 minut, często podlewając sosem, który będzie się zbierał w brytfannie.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Dom pełen smaku B.RitzZobacz także:Oldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersjiMielona
wołowina w cieście francuskimPieczony
schab do kanapek