ßßß


Składniki500g mielonej łopatki wieprzowej500g mielonej szynki wieprzowej500 mielonej wołowiny zrazówki3 bułki pszenneMleko (do namoczenia bułek)2 cebuleZąbek czosnku2 jajkaSól, pieprzBułka tarta (do obtoczenia pieczeni)2 łyżki oliwyGarść suszonych grzybówGarść suszonych śliwek2 marchewki1/2 seleraPorPrzygotowanieBułki namocz w gorącym mleku.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Warzywa umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki.Cebule posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy.Dużą brytfannę posmaruj oliwą i wyłóż na jej dno pokrojone warzywa, grzyby i śliwki.Jeśli sama mielisz mięso, zaraz potem zmiel również namoczone w mleku bułki. Jeśli uczynny rzeźnik zmielił mięso za Ciebie – możesz uniknąć konieczności skręcania maszynki, miksując bułki blenderem.Połącz zmiksowane bułki i mięso, dopraw obficie solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulę i jajka.Dokładnie wyrób mięso ręką, na koniec uformuj owalnego klopsa.Obtocz klopsa w bułce tartej i przełóż do brytfanki, wlej szklankę wody i wstaw do piekarnika.Piecz 80 minut, często podlewając sosem, który będzie się zbierał w brytfannie.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Dom pełen smaku B.RitzZobacz także:Oldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersjiMielona wołowina w cieście francuskimPieczony schab do kanapek