ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

nazwa

Wykonanie

Doskonała zarówno na uroczysty świąteczny obiad, jak i na wielkanocne śniadanie – na zimno, z ćwikłą i chrzanem smakuje wyśmienicie! Równie dobrze sprawdza się jednak w dni powszednie – kanapki z pieczenią, majonezem i musztardą nie mają sobie równych.
Składniki
500g mielonej łopatki wieprzowej
500g mielonej szynki wieprzowej
500 mielonej wołowiny zrazówki
3 bułki pszenne
Mleko (do namoczenia bułek)
2 cebule
Ząbek czosnku
2 jajka
Sól, pieprz
Bułka tarta (do obtoczenia pieczeni)
2 łyżki oliwy
Garść suszonych grzybów
Garść suszonych śliwek
2 marchewki
1/2 selera
Por
Przygotowanie
Bułki namocz w gorącym mleku.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
Cebule posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy.
Dużą brytfannę posmaruj oliwą i wyłóż na jej dno pokrojone warzywa, grzyby i śliwki.
Jeśli sama mielisz mięso, zaraz potem zmiel również namoczone w mleku bułki. Jeśli uczynny rzeźnik zmielił mięso za Ciebie – możesz uniknąć konieczności skręcania maszynki, miksując bułki blenderem.
Połącz zmiksowane bułki i mięso, dopraw obficie solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulę i jajka.
Dokładnie wyrób mięso ręką, na koniec uformuj owalnego klopsa.
Obtocz klopsa w bułce tartej i przełóż do brytfanki, wlej szklankę wody i wstaw do piekarnika.
Piecz 80 minut, często podlewając sosem, który będzie się zbierał w brytfannie.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Dom pełen smaku B.Ritz
Zobacz także:
Oldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji
Mielona wołowina w cieście francuskim
Pieczony schab do kanapek
Źródło:http://mammadeli.com/2014/04/14/pieczen-rzymska