Wykonanie
Od dłuższego czasu miałam ochotę na zupę gulaszową, ale kompletnie brakowało mi pomysłu jak ją zrobić. Przepisy, na które trafiałam zalecały użycie ogromnych ilości
smalcu i
słoniny (czyli tradycyjnie), albo wręcz przeciwnie – były tak zmodyfikowane, że już zupełnie gulaszowej nie przypominały (np. bez
papryki ! ). Przepis, który znalazłam w książce Dom pełen smaku Basi Ritz okazał się trafiony w dziesiątkę. Musisz co prawda zainwestować trochę czasu (wydłużyłam nawet zalecany czas gotowania, aby
mięso było naprawdę miękkie), ale efekt jest genialny! I fantastyczny dodatek kładzionych klusek – pycha!

Składniki3
czerwone papryki700g
wołowiny gulaszowej3 łyżki
słodkiej papryki w proszku
Sól3 łyżki
oleju rzepakowegoPapryczka chilli2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki mielonego
kminkuCebula2l
bulionu warzywnego (w oryginale wołowego)
Pomidory krojone z puszki 400g
MarchewkaPietruszkaSeler naciowy500g
ziemniakówKluseczki kładzione
JajkoSzczypta
soli1/3 szklanki
mąkiPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze, posmaruj
oliwą i piecz przez 30-40 minut, aż skórka z wierzchu
zrobi się czarna.
Mięso pokrój w grubą kostkę, posyp
papryką i
solą.
Cebulę posiekaj w kostkę,
chilli na drobniutkie kawałki.Rozgrzej
olej w dużym garnku o grubym dnie. Wrzuć
mięso i podsmażaj, aż się zrumieni.Dodaj
chilli, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
kminek, a po chwili
cebulę. Smaż jeszcze kilka chwil, aż
cebula się zeszkli.Zalej
mięso bulionem i gotuj na wolnym ogniu 3 godziny.Z wystudzonych
papryk zdejmij skórkę i pokrój na niewielkie kawałki.
Selera i obrane warzywa korzeniowe pokrój w kostkę.Po 3 godzinach gotowania
mięsa, dodaj pokrojone warzywa i
pomidory z puszki i gotuj kolejną godzinę.Kiedy
mięso będzie naprawdę miękkie, przygotuj kluseczki.
Jajko wbij do kubka, dodaj szczyptę
soli i rozbełtaj widelcem. Stopniowo dodawaj przesianą
mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Małe kluseczki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, większe – jeszcze przez 2 minuty.Smacznego!Zobacz także:Grecki gulasz wieprzowyStifado
Wołowina po burgundzku