ßßß
Składniki3 czerwone papryki700g wołowiny gulaszowej3 łyżki słodkiej papryki w proszkuSól3 łyżki oleju rzepakowegoPapryczka chilli2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki mielonego kminkuCebula2l bulionu warzywnego (w oryginale wołowego)Pomidory krojone z puszki 400gMarchewkaPietruszkaSeler naciowy500g ziemniakówKluseczki kładzioneJajkoSzczypta soli1/3 szklanki mąkiPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 stopni.Papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze, posmaruj oliwą i piecz przez 30-40 minut, aż skórka z wierzchu zrobi się czarna.Mięso pokrój w grubą kostkę, posyp papryką i solą. Cebulę posiekaj w kostkę, chilli na drobniutkie kawałki.Rozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie. Wrzuć mięso i podsmażaj, aż się zrumieni.Dodaj chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek, a po chwili cebulę. Smaż jeszcze kilka chwil, aż cebula się zeszkli.Zalej mięso bulionem i gotuj na wolnym ogniu 3 godziny.Z wystudzonych papryk zdejmij skórkę i pokrój na niewielkie kawałki.Selera i obrane warzywa korzeniowe pokrój w kostkę.Po 3 godzinach gotowania mięsa, dodaj pokrojone warzywa i pomidory z puszki i gotuj kolejną godzinę.Kiedy mięso będzie naprawdę miękkie, przygotuj kluseczki. Jajko wbij do kubka, dodaj szczyptę soli i rozbełtaj widelcem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Małe kluseczki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, większe – jeszcze przez 2 minuty.Smacznego!Zobacz także:Grecki gulasz wieprzowyStifadoWołowina po burgundzku