ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu miałam ochotę na zupę gulaszową, ale kompletnie brakowało mi pomysłu jak ją zrobić. Przepisy, na które trafiałam zalecały użycie ogromnych ilości smalcu i słoniny (czyli tradycyjnie), albo wręcz przeciwnie – były tak zmodyfikowane, że już zupełnie gulaszowej nie przypominały (np. bez papryki ! ). Przepis, który znalazłam w książce Dom pełen smaku Basi Ritz okazał się trafiony w dziesiątkę. Musisz co prawda zainwestować trochę czasu (wydłużyłam nawet zalecany czas gotowania, aby mięso było naprawdę miękkie), ale efekt jest genialny! I fantastyczny dodatek kładzionych klusek – pycha!
Składniki
3 czerwone papryki
700g wołowiny gulaszowej
3 łyżki słodkiej papryki w proszku
Sól
3 łyżki oleju rzepakowego
Papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Cebula
2l bulionu warzywnego (w oryginale wołowego)
Pomidory krojone z puszki 400g
Marchewka
Pietruszka
Seler naciowy
500g ziemniaków
Kluseczki kładzione
Jajko
Szczypta soli
1/3 szklanki mąki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze, posmaruj oliwą i piecz przez 30-40 minut, aż skórka z wierzchu zrobi się czarna.
Mięso pokrój w grubą kostkę, posyp papryką i solą. Cebulę posiekaj w kostkę, chilli na drobniutkie kawałki.
Rozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie. Wrzuć mięso i podsmażaj, aż się zrumieni.
Dodaj chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek, a po chwili cebulę. Smaż jeszcze kilka chwil, aż cebula się zeszkli.
Zalej mięso bulionem i gotuj na wolnym ogniu 3 godziny.
Z wystudzonych papryk zdejmij skórkę i pokrój na niewielkie kawałki.
Selera i obrane warzywa korzeniowe pokrój w kostkę.
Po 3 godzinach gotowania mięsa, dodaj pokrojone warzywa i pomidory z puszki i gotuj kolejną godzinę.
Kiedy mięso będzie naprawdę miękkie, przygotuj kluseczki. Jajko wbij do kubka, dodaj szczyptę soli i rozbełtaj widelcem. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wykładaj gorącą łyżeczką (zamoczoną w zupie) na gotującą się zupę. Małe kluseczki gotuj do wypłynięcia na powierzchnię, większe – jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego!
Zobacz także:
Grecki gulasz wieprzowy
Stifado
Wołowina po burgundzku
Źródło:http://mammadeli.com/2014/01/20/zupa-gulaszowa