Wykonanie
Pyszne i pożywne danie, łączące w sobie świeżość warzyw z lekko słonym smakiem
sera feta i aromatem
curry. Do tego aromatyczny
sos pomidorowy, i posiłek gotowy. Osoby jedzące
mięso mogą wzbogacić smak nadzienia poprzez dodatek
wędzonego boczku.

dla 2 osób:1 średnia (lub duża)
cukinia1 duża
cebulaew. 4 plasterki
wędzonego boczku200 g
sera feta2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany2 łyżki
startego sera żółtego1 łyżka
bułki tartej1 łyżeczka
curry2 przeciśnięte ząbki
czosnkuew. 1 łyżeczka
ostrego sosu
chilli - jeśli lubicie - ja lubięświeżo mielony
czarny pieprz - do smakusos:1 mała
cebula1 puszka
pomidorów1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
cynamonuczarny pieprz i
sól do smaku
olej do smażeniaSos:W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość
oleju, na którym podsmażamy obraną, posiekaną w kostkę
cebulę. Dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewa oraz
przyprawy. Gotujemy sos na małym ogniu, aż odparuje o połowę i stanie się gęsty.W międzyczasie przygotowujemy
cukinię.
Cukinia:1.
Cukinię kroimy na pół. Za pomocą łyżki usuwamy miąższ tak, by powstały 2 "
łódki". Usunięty miąższ siekamy w jak najdrobniejszą kostkę.2. Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy obraną, posiekaną w kostkę
cebulę. Jeśli chcemy, dla dodatkowego smaku i aromatu możemy ją podsmażyć wraz z pokrojonym w drobną kostkę
wędzonym boczkiem.Usmażoną
cebule przekładamy do miski, do której dodajemy resztę składników nadzienia: pokrojony drobno w kostkę
ser feta (kilka kostek odkładamy do dekoracji),
ser żółty,
śmietanę,
bułkę tartą, przeciśnięty
czosnek,
curry,
pieprz, sos
chilli oraz drobno posiekany miąższ z
cukinii. W zależności, jak "wysoko" chcemy nadziewać
łódki z
cukinii, dodajemy połowę usuniętego z niej miąższu lub całość. Mieszamy.3. Połówki
cukinii ścisłe nadziewamy przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu układamy po kilka kosteczek
fety dla dekoracji.Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wykładamy
sos pomidorowy, na którym układamy
cukinię.Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut.Podajemy wraz z sosem. Jako dodatek pasuje
ryż,
kasza kuskus lub ew. frytki.