ßßß Cookit - przepis na Pieczona cukinia faszerowana fetą, w sosie pomidorowym

Pieczona cukinia faszerowana fetą, w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne i pożywne danie, łączące w sobie świeżość warzyw z lekko słonym smakiem sera feta i aromatem curry. Do tego aromatyczny sos pomidorowy, i posiłek gotowy. Osoby jedzące mięso mogą wzbogacić smak nadzienia poprzez dodatek wędzonego boczku.
dla 2 osób:
1 średnia (lub duża) cukinia
1 duża cebula
ew. 4 plasterki wędzonego boczku
200 g sera feta
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka curry
2 przeciśnięte ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka ostrego sosu chilli - jeśli lubicie - ja lubię
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
sos:
1 mała cebula
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
czarny pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Sos:
W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym podsmażamy obraną, posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewa oraz przyprawy. Gotujemy sos na małym ogniu, aż odparuje o połowę i stanie się gęsty.
W międzyczasie przygotowujemy cukinię.
Cukinia:
1. Cukinię kroimy na pół. Za pomocą łyżki usuwamy miąższ tak, by powstały 2 "łódki". Usunięty miąższ siekamy w jak najdrobniejszą kostkę.
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną w kostkę cebulę. Jeśli chcemy, dla dodatkowego smaku i aromatu możemy ją podsmażyć wraz z pokrojonym w drobną kostkę wędzonym boczkiem.
Usmażoną cebule przekładamy do miski, do której dodajemy resztę składników nadzienia: pokrojony drobno w kostkę ser feta (kilka kostek odkładamy do dekoracji), ser żółty, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek, curry, pieprz, sos chilli oraz drobno posiekany miąższ z cukinii. W zależności, jak "wysoko" chcemy nadziewać łódki z cukinii, dodajemy połowę usuniętego z niej miąższu lub całość. Mieszamy.
3. Połówki cukinii ścisłe nadziewamy przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu układamy po kilka kosteczek fety dla dekoracji.
Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wykładamy sos pomidorowy, na którym układamy cukinię.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut.
Podajemy wraz z sosem. Jako dodatek pasuje ryż, kasza kuskus lub ew. frytki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/09/Pieczona-cukinia-faszerowana-feta-w-sosie.html