ßßß Cookit - przepis na Pizza kolorowa

Pizza kolorowa

nazwa

Wykonanie

Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek zrobiłam. To chyba nawet najlepsza pizza jaką jadłam. Nie jestem największą fanką takich dań, ale raz na jakiś czas można. Pomysł podpatrzyłam w jakimś kolorowym magazynie. Zachwyciła mnie gama kolorów i smaków na tak małym kawałku jedzenia. Podałam z karbowanymi frytkami. Rewelacja:)
SKŁADNIKI:
pomidorki koktajlowe ok 10 szt
mozzarella 125 g
mix sałat 2 garście
pancetta ok 12 plasterków
mozzarella żółta tarta 100 g
CIASTO
mąka 500 g
sól 2 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda ciepła ok 200 ml
sos:
pomidor 2 szt
papryka kolorowa 2 szt
oliwa z oliwek 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża kilka listków
PRZYGOTOWANIE:
Do większej miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.
Sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Posmarować przygotowanym sosem, posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch upieczonej pizzy układamy sałatę, połówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki mozzarelli. Podałam z frytkami. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/11/18/pizza-kolorowa