Wykonanie
Z czystym sumieniem
mogę powiedzieć, że to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek zrobiłam. To chyba nawet najlepsza pizza jaką
jadłam. Nie jestem największą fanką takich dań, ale raz na jakiś czas można. Pomysł podpatrzyłam w jakimś kolorowym magazynie. Zachwyciła mnie gama kolorów i smaków na tak małym kawałku jedzenia. Podałam z karbowanymi frytkami. Rewelacja:)

SKŁADNIKI:
pomidorki koktajlowe ok 10 szt
mozzarella 125 gmix
sałat 2 garściepancetta ok 12 plasterków
mozzarella żółta
tarta 100 gCIASTO
mąka 500 g
sól 2 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda ciepła ok 200 mlsos:
pomidor 2 szt
papryka kolorowa 2 szt
oliwa z oliwek 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża kilka listkówPRZYGOTOWANIE:Do większej miski przesiewamy
mąkę, łączymy z
solą i suchymi
drożdżami. Dolewamy 3 łyżki
oliwy z oliwek. Mieszamy. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą
wodę. Energicznie wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.Sos:
pomidory przekroić na pół.
Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać
solą morska, polać łyżką
oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej
bazylii, ząbki
czosnku,
przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Posmarować przygotowanym sosem, posypać tartą
mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić
szynką lub
boczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. Na wierzch upieczonej pizzy układamy
sałatę, połówki
pomidorków koktajlowych oraz kawałki
mozzarelli. Podałam z frytkami. Smacznego:)