ßßß Cookit - przepis na Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą

Zrolowana pizza z panchettą i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Zakochałam się w pizzy na cienkim cieście! Ostatnio przygotowuję ją dwa razy w tygodniu i nie mam dość :) Dodatki można zmieniać wg upodobań lub tego co akurat ma się w lodówce. Każda jest przepyszna. Ta jest ulubioną Jakuba, ja zawsze dodaję sobie jakieś świeże warzywka. Szkoda tylko , że czas oczekiwania aż wyrośnie ciasto jest taki długi. Godzinka minimum. Więc jeśli nadmiar zajęć i totalny brak czasu nie pozwala Wam na przyrządzenie domowej pizzy, polecamy stronę Foodpanda . Znajdziecie tam wszystko na co tylko macie ochotę, od kuchni włoskiej do indyjskiej. Więcej informacji tutaj: KLIK . Polecam
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka 500 g
sól 2 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda ciepła ok 200 ml
sos:
pomidor 2 szt
papryka kolorowa 2 szt
oliwa z oliwek 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża kilka listków
nadzienie:
panchetta ok 10 plastrów
mozzarella żółta tarta 150 g
mozzarella biała 120 g
sałata i pomidorki koktajlowe do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski wysypanej odrobią mąki, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej mozzarelli.
Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/16/zrolowana-pizza-z-panchetta-i-mozzarella