Wykonanie
Zakochałam się w pizzy na cienkim cieście! Ostatnio przygotowuję ją dwa
razy w tygodniu i nie mam dość :) Dodatki można zmieniać wg upodobań lub tego co akurat ma się w lodówce. Każda jest przepyszna. Ta jest ulubioną Jakuba, ja zawsze dodaję sobie jakieś świeże warzywka. Szkoda tylko , że czas oczekiwania aż wyrośnie ciasto jest taki długi. Godzinka minimum. Więc jeśli nadmiar zajęć i totalny brak czasu nie pozwala Wam na przyrządzenie domowej pizzy, polecamy stronę Foodpanda . Znajdziecie tam wszystko na co tylko macie ochotę, od kuchni włoskiej do indyjskiej. Więcej informacji tutaj: KLIK . Polecam

SKŁADNIKI:CIASTO
mąka 500 g
sól 2 łyżeczka
drożdże 2 łyżeczki
oliwa z oliwek 3 łyżki
woda ciepła ok 200 mlsos:
pomidor 2 szt
papryka kolorowa 2 szt
oliwa z oliwek 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża kilka listkównadzienie:panchetta ok 10 plastrów
mozzarella żółta
tarta 150 g
mozzarella biała 120 g
sałata i
pomidorki koktajlowe do podaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiewamy
mąkę, łączymy z
solą i suchymi
drożdżami. Dodajemy 3 łyżki
oliwy z oliwek. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą
wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski wysypanej odrobią
mąki, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.Przygotować sos:
pomidory przekroić na pół.
Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać
solą morska, polać łyżką
oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej
bazylii, ząbki
czosnku,
przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą
mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić
szynką lub
boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej
mozzarelli.Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z
pomidorkami koktajlowymi.