ßßß
SKŁADNIKI:CIASTOmąka 500 gsól 2 łyżeczkadrożdże 2 łyżeczkioliwa z oliwek 3 łyżkiwoda ciepła ok 200 mlsos:pomidor 2 sztpapryka kolorowa 2 sztoliwa z oliwek 1 łyżkaprzecier pomidorowy 1 łyżkasól pieprz do smakuczosnek 2 ząbkibazylia świeża kilka listkównadzienie:panchetta ok 10 plastrówmozzarella żółta tarta 150 gmozzarella biała 120 gsałata i pomidorki koktajlowe do podaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z solą i suchymi drożdżami. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie cały czas ugniatając dodajemy partiami ciepłą wodę. Energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Przekładamy do czystej miski wysypanej odrobią mąki, przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinki. Powinno podwoić swoją objętość.Przygotować sos: pomidory przekroić na pół. Paprykę oczyścić z gniazd. Warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą morska, polać łyżką oliwy z oliwek. Podpiec ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie ściągnąć skórkę i przełożyć do blendera. Dodać liście świeżej bazylii, ząbki czosnku, przecier pomidorowy. Zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować. Uformować kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym sosem warzywnym (zostawić ok 2 łyżek na posmarowanie wierzchu), posypać tartą mozzarellą i ułożyć plastry pancetty- można zastąpić szynką lub boczkiem. Następnie na jednym z końców ułożyć plastry odsączonej z zalewy białej mozzarelli.Roladę zwinąć, z wierzchu posmarować pozostałym sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu , pokroić w 3-4 cm grubości plastry. Podałam na sałacie z pomidorkami koktajlowymi.