Wykonanie
Czasami ja lub małżonek – dostajemy szybkiego przebłysku i ochoty na jakieś danie. Często dania proste, będące wspomnieniem z dzieciństwa :) Tym razem małżonkowi przez myśl przeleciały naleśniki, co w tej samej chwili głośno i wyraźnie wyartykułował. Oczywiście również chętnie zjem naleśniki więc na propozycję przystałam. Tylko, że on chciał na słodko, a ja wymyśliłam wytrawne :) Zrobiłam więc więcej ciasta i zjedliśmy jednych i drugich. Podzielę się
Wami jednak pomysłem na te „na słono”. W farszu znalazły się m.in.
szparagi,
kurczak i
suszone pomidory, a było to tak:

Naleśniki:Ok. 12 – 15 sztuk230 g
mąki pszennej2 duże
jajka180 ml
wody180 ml
mlekaszczypta
soliNadzienie:pęczek (500g)
szparagów400 g polędwiczek z
filetów kurczaka130 g
suszonych pomidorów200 g
pomidorków koktajlowych125 g
mozzarelli150 g
sera żółtegopęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnkułyżeczka
bazyliiłyżeczka
oreganołyżeczka
przyprawy do potraw włoskichgarść świeżego
oregano2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
oleju z
suszonych pomidorówsólpieprzWykonanie:Naleśniki: Do miski wsypujemy
mąkę i
sól. Dodajemy
jajka,
mleko oraz
wodę. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni o średnicy około 28 cm z obu stron, dopóki się nie zarumienią. Odkładamy na bok.Nadzienie:
polędwiczki kroimy w większą kostkę i mieszamy z
przyprawą włoską,
oliwą,
olejem z
pomidorów,
czosnkiem oraz suszonymi:
bazylią i
oregano. Przedkładamy do lodówki na 15 minut.
Szparagi obieramy i kroimy w 1,5 cm kawałki.
Suszone pomidory kroimy w paseczki, a koktajlowe w plastry. Świeże
oregano oraz
natkę pietruszkę siekamy.
Mozzarellę kroimy w kostkę, a
ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach.Dużą patelnię rozgrzewamy i podsmażamy na niej
kurczaka w przyprawach. Po około 5 minutach dodajemy
szparagi. Po kolejnych 3 minutach dodajemy
suszone pomidory,
natkę pietruszki, świeże
oregano i 1/3
żółtego sera. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Odstawiamy z gazu i dodajemy
mozzarellę razem z pokrojonymi
pomidorami koktajlowymi.Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem lub
oliwą. Na środku naleśnika rozkładamy nadzienie i zawijamy w rulon. Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami. Następnie zawinięte ruloniki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość smarujemy
oliwą i posypujemy
serem żółtym.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Naleśniki pieczemy 15 minut (góra – dół) i 3 minuty (termo obieg).Podajemy od
razy. Smacznego!
