ßßß
Naleśniki:Ok. 12 – 15 sztuk230 g mąki pszennej2 duże jajka180 ml wody180 ml mlekaszczypta soliNadzienie:pęczek (500g) szparagów400 g polędwiczek z filetów kurczaka130 g suszonych pomidorów200 g pomidorków koktajlowych125 g mozzarelli150 g sera żółtegopęczek natki pietruszki2 ząbki czosnkułyżeczka bazyliiłyżeczka oreganołyżeczka przyprawy do potraw włoskichgarść świeżego oregano2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki oleju z suszonych pomidorówsólpieprzWykonanie:Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy jajka, mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni o średnicy około 28 cm z obu stron, dopóki się nie zarumienią. Odkładamy na bok.Nadzienie: polędwiczki kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą włoską, oliwą, olejem z pomidorów, czosnkiem oraz suszonymi: bazylią i oregano. Przedkładamy do lodówki na 15 minut.Szparagi obieramy i kroimy w 1,5 cm kawałki. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a koktajlowe w plastry. Świeże oregano oraz natkę pietruszkę siekamy.Mozzarellę kroimy w kostkę, a ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach.Dużą patelnię rozgrzewamy i podsmażamy na niej kurczaka w przyprawach. Po około 5 minutach dodajemy szparagi. Po kolejnych 3 minutach dodajemy suszone pomidory, natkę pietruszki, świeże oregano i 1/3 żółtego sera. Przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy z gazu i dodajemy mozzarellę razem z pokrojonymi pomidorami koktajlowymi.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub oliwą. Na środku naleśnika rozkładamy nadzienie i zawijamy w rulon. Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami. Następnie zawinięte ruloniki układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość smarujemy oliwą i posypujemy serem żółtym.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Naleśniki pieczemy 15 minut (góra – dół) i 3 minuty (termo obieg).Podajemy od razy. Smacznego!