Wykonanie

Pizza!Ubóstwiam odkąd nauczyłam się wymawiać to słowo:)Robiłam ją wiele wiele
razy.Początki były różne od wielkiego
ciasta drożdżowego, niedopieczonego, za twardego, z
drożdżami, bez. Z
żółtym serem, z samą
cebulą, itd..
Mogę już trochę o niej powiedzieć, przede wszystkim CIASTO!Z racji tego, że staram się wszystko robić ciut zdrowiej i ciasto na pizze się łapie.Używam
mąki razowej pełnoziarnistej, jednak, ją łączę 0,5/0,5 z
mąką pszenna, ponieważ sama
mąka razowa z racji tego, że ma sporo błonnika jest dość ciężka i ciasto wyjdzie troszkę za twarde. Kolejna ważna rada. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta nie wałkujemy placka! Morderstwo :) Dlatego również pizza może wyjść twarda. Ciasto rozciągamy na
mące na
stole i w rękach. Początkowo może nie wychodzić, jednak łatwo można dojść do wprawy :)A i jeszcze jedno, Piekarnik powinien być rozgrzany do jak najwyższej temp. przy wkładaniu pizzy, następnie po 5 minutach temp zmniejszyć do 180 stopni.Składniki:Ciasto:~1 szkl.
mąki pszennej,~1 szkl.
mąki razowej/pełnoziarnistej,~20-25 g drożdży~150ml ciepłej
wody,~pół łyżeczki
soli.Sos:~ok 200ml
przecieru pomidorowego~2 ząbki
czosnku,~sól,
pieprz,~łyżeczka
oliwy,~zioła (
oregano,
bazylia)Góra pizzy:~1-2 kulki
mozzarelli (light jak jest)~4
suszone pomidory,~mały świeży
pomidor,~5 plastrów
salami,~roszponka

Wykonanie:Jak już wspomniałam najważniejsze w pizzy jest ciasto (chociaż sos równie :)).Wymieszać
mąki z
solą, następnie w ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże dodać do
mąki, dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia min na 0,5h, najlepiej na całą.Oczywiście można użyć tylko
mąki pszennej :)


przed wyrośnięciem i po :) :)po wyrośnięciu szykujemy ciasto rozciągając jw.
pisałamprzy grubości ok 2-3mm rozkładamy na papier do pieczenie, jeżeli ciasto jest dobrze umączone można papier posmarować
oliwą, wtedy
mąka po pieczeniu odejdzie a spód będzie chrupki :) na ciasto nakładamy sos wg przepisu : sosdość grubo, aby ciasto nie prześwitywało

układamy na sos
mozzarellę pokrojoną w ok. 1cmplastry na
ser pokrojone w paseczki
suszone pomidory na przemian ze świeżymi
pomidorkami. I już można by włożyć pizze, ale, ale.. dla narzeczonego pizza bez mięcha to nie pizza dlatego na jego części dodatkowo
salami :)


pieczemy ok 20 maks 25 min.przez pierwsze 10 min w temp 220 stopniprzez kolejne w 180 stopniachWyjmujemy, i posypujemy umytą
roszponką(zawsze myję
sałaty, nawet jeżeli jest napisane "gotowe do spożycia"- jakoś nie ufam :))Z powodzeniem można użyć również
rukoli :)



Do pizzy można użyć sosu
chili lub
czosnkowego . Chociaż doskonale smakuje bez żadnego sosu

Smaaaczneeeeeego ! ! !