Wykonanie
Zbliżające się Święta przypomniały mi o pewnym problemie, który praktycznie w każdym polskim domu pojawia się PO świętach ;) A to mama upiekła
szynkę, to ciotka
schab, a babcia kupiła pół kilo
wędlin. Każdy woli kupić więcej niż żeby zabrakło i nie może zapamiętać, że zawsze jednak to jedzenie zostaje :) Mam więc dla Was fajny pomysł na zagospodarowanie kawałka szyneczki, czy
polędwiczki. Zawsze to miła odmiana od jedzenia aż do Sylwestra kanapek z
wędliną ;) Jest nim
tarta na francuskim spodzie, do której farszu oprócz
wędliny trafiły np.
kukurydza,
pomidory i
ser pleśniowy. Kompozycja ciekawa, zaskakująca. Przyjemny słony smak
sera pleśniowego walczy o naszą uwagę z chrupiącą słodkością
kukurydzy. Przyjemna i pożyteczna odmiana od świątecznych klasyków.

Składniki: na formę o średnicy ok. 28 cmopakowanie
ciasta francuskiego (niemrożonego)250 g
polędwicy sopockiej100 g
sera z błękitną pleśniąpuszka słodkiej
kukurydzy3
pomidorypęczek
natki pietruszki4 średniej wielkości
jajka200 g
jogurtu greckiego3 ząbki
czosnkułyżeczka suszonej
bazyliiłyżeczka
suszonego oreganosólpieprzłyżka
oliwy z oliwekWykonanie:
Polędwicę kroimy w drobną kostkę,
natkę siekamy i łączymy z odsączoną
kukurydzą. Dodajemy
jajka i mieszamy.
Pomidory parzymy (nacinamy na górze i dole, zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach przelewamy zimną
wodą i zdejmujemy skórkę) i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy
pomidory i smażymy wszystko razem dopóki
pomidory nie będą al dente.Przyprawiamy
bazylią,
oregano,
solą i
pieprzem. Następnie dodajemy pokrojony w mniejsze cząstki
ser pleśniowy i mieszamy, aż się nie rozpuści. Odstawiamy z gazu. Gdy masa przestygnie dodajemy
jogurt i mieszamy, po czym łączymy z pozostałymi składnikami.Formę do tarty wykładamy
ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kulki do pieczenia lub groch/fasolę/ryż.Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy (samo ciasto) przez około 18 minut.Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i zmniejszamy temperaturę do 180°C.Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie. Pieczemy 40-45 minut.Podajemy na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ