ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok. 28 cmopakowanie ciasta francuskiego (niemrożonego)250 g polędwicy sopockiej100 g sera z błękitną pleśniąpuszka słodkiej kukurydzy3 pomidorypęczek natki pietruszki4 średniej wielkości jajka200 g jogurtu greckiego3 ząbki czosnkułyżeczka suszonej bazyliiłyżeczka suszonego oreganosólpieprzłyżka oliwy z oliwekWykonanie:Polędwicę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy i łączymy z odsączoną kukurydzą. Dodajemy jajka i mieszamy.Pomidory parzymy (nacinamy na górze i dole, zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę) i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy pomidory i smażymy wszystko razem dopóki pomidory nie będą al dente.Przyprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojony w mniejsze cząstki ser pleśniowy i mieszamy, aż się nie rozpuści. Odstawiamy z gazu. Gdy masa przestygnie dodajemy jogurt i mieszamy, po czym łączymy z pozostałymi składnikami.Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kulki do pieczenia lub groch/fasolę/ryż.Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy (samo ciasto) przez około 18 minut.Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i zmniejszamy temperaturę do 180°C.Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie. Pieczemy 40-45 minut.Podajemy na ciepło, jak i na zimno.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ