Wykonanie
Przepyszne babeczki, z
ciasta francuskiego, które bardzo szybko się robi. Kilka prostych składników a efekt niesamowity. Sprawdzi się w różnych sytuacjach.Nigdy nie przepadałam za
wędzonym łososiem, ale kiedy odkryłam, że można go zapiekać w różnych daniach, pokochałam ten smak. Polecam ten przepis również w innej wersji składnikowej, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Osobiście mam pomysł jeszcze na wersję na słodko, ale wszystko w swoim czasie :)
SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego50 g
wędzonego łososia2
jajka100 g żółtego tartego
sera1
pomidor1 łyżka
natki pietruszkisólpieprzPRZEPISCiasto dzielimy na paski i wykładamy nim formy do muffiinek (7-8 sztuk). Ewentualne wolne miejsca zaklejamy mniejszymi kawałkami ciasta, tak aby wszystkie ścianki były dobrze pokryte
ciastem - w trakcie pieczenia wszystko się połączy.Do miski wbijamy
jajka i rozmącamy je. Dodajemy
ser i posiekaną
natkę pietruszki. Przyprawiamy
solą pieprzemŁososia kroimy w drobne kawałki i umieszczamy go na dnie każdej, wcześniej przygotowanej, foremki.Następnie zalewamy
łososia naszą masą
serowo-jajeczna, do ok. 3/4 wysokości foremki.
Pomidora kroimy w drobna kostkę i dzielimy go równo na wszystkie foremki.Tak przygotowane babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C i pieczemy ok 15 minut.