Wykonanie
Uwielbiam tarty!Szczególnie te wytrawne.Proste, szybkie, pożywne.A co najważniejsze właściwie wszystko można wrzucić do takiej tarty.No i może być śniadankiem jak dzisiejszej niedzieli.
Do przygotowania 4 porcji tart potrzebujemy:-
wędzonego łososia (ok 250g)- mozarella/feta/ricotta- 2
pomidory pokrojone w kostkę- 2
jajka (rozbełtane)- opakowanie
ciasta francuskiego (ja użyłam tego świeżego)-
sól,
pieprz,
ziołaFormę do tarty wyłożyć
ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Pomidory i
ser podroić w kostkę,
łososia też można pokroić na mniejsze cząstki.
Jajka wbić do miski razem z
przyprawami i lekko rozbełtać.Na podpieczonym spodzie umieścić
łososia,
pomidory,
sera a na końcu zalać masą jajeczną. Piec ok 40 minut w 200 stopniach aż wierzch będzie złoto-brązowy.