ßßß
Bardzo mi zasmakował ser koryciński, z jego pomocą możemy przygotowywać naprawdę pyszne danie, nadaje się nie tylko do kanapek. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam ciasto francuskie zapiekane z warzywami i właśnie serek korycińskim. Wyszło rewelacyjne w smaku, ser idealnie się rozpuścił i nadał zapiekance aromatu i smaku. Powiem Wam, że zrobiłam także sałatkę, efekt za jakiś czas na blogu.Mi bardzo smakuje, jestem oczarowana jego smakiem. Ten ser zostaje ze mną w mojej kuchni na długo. Polecam Wam spróbowanie tego sera chociaż raz, jestem pewna, że będzie smakował.Zapraszam :-)Składniki:- opakowanie ciasta francuskiego- pół puszki kukurydzy- pół papyki czerwonej i żółtej- opaowanie warzyw na patelnię - u mnie po grecku- 150 g sera Korycińskiego "Swojskiego" z pomidorami, bazylią i czosnkiem- 1 rozbełtane jajko do posmarowania- odrobina soli i pieprzu- 8 pomidorków koktajlowych kandyzowanychWykonanie:Warzywa na patelnię wrzucamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody, tak pół szklanki wystarczy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na kawałki, ser także w kostkę. Rozwijamy ciasto francuskie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do miski przekładamy podgotowane warzywa, ser, paprykę, pomidorki i kukurydzę, mieszamy i rozkładamy na środku ciasta. Po obu stronach nacinamy ciasto i smarujemy rozbełtanym jajkiem, zamykamy składając paski ciasta do góry i przyciskamy lekko palcem na górze, paski mają się ze sobą stykać. Smarujemy całe ciasto rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 40 minut, do zarumienienia. Kroimy i przekładamy na talerze, u mnie starczyło na trzy porcje, podałam ciasto z sałatką z mieszanki sałat, z pomidorkami koktajlowymi, porą, ogórkiem kiszonym, papryką i jogurtem.Smacznego :-)






Ser Koryciński "Swojski" Pani Czesławy Zarzeckiej możecie kupić tutaj .