ßßß
Dostałam ostatnio makaron z mąki gryczanej. Powiem Wam, że nigdy go nie jadłam a bardzo ciekawił mnie jego smak. Od razu postanowiłam, że zrobię sałatkę. Makaron gryczany jest produkowany z mąki gryczanej i wody źródlanej. Makaron ten ma inny smak niż makaron pszenny czy orkiszowy. Mi bardzo zasmakował, poza tym jest bardzo zdrowy, polecany w diecie bezglutenowej, ma mniej tłuszczu niż zwykły makaron i dużo potasu i magnezu.Do sałatki dodałam jeszcze wiele składników, całość skomponowała się idealnie, mój ulubiony ser koryciński, ziarenka i pomidorki koktajlowe kandyzowane, które jakiś czas temu odkryłam i są pyszne. Do tego sos o zdecydowanym smaku, słodkość kukurydzy i papryki przełamana ostrością pora. Zapewniam Was, cała gama smaków i aromatów.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- opakowanie makaronu gryczanego Bio-Fabijańscy- 10 pomidorków koktajlowych kandyzowanych- 200 g sera Korycińskiego "Swojskiego" z pomidorami, bazylią i czosnkiem- pół papryki czerwonej i żółtej- pół puszki kukurydzy- kawałek pora- 2 łyżki sosu tatarskiego Develey- 2 łyżki prażonych ziaren Zielono Mi Ziarenkowo- 1 łyżka prażonych zieren Piekło-Niebo Ziarenkowo- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego- sól himalajska, pieprzWykonanie:Do garnka w wodą wsypujemy łyżeczkę soli himalaskiej i łyżeczkę oliwy, zagotowujemy i wsypujemy makaron, gotujemy około 10 minut i odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone papryki, kukurydzę, pokrojone pomidorki, ser oraz por. Dodajemy sos tatarski i jogurt, ziarenka oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce.Smacznego :-)



