ßßß
Składniki: na formę o średnicy ok.25 cmKruche ciasto:115 g bardzo zimnego masła215 g mąki pszennej½ łyżeczki soli3 łyżki lodowatej wodyNadzienie:200 g kurek500 g bobu (waga z łupinkami)150 g sera typu feta3 duże jajka280 g śmietany 12%nieduża biała cebula10 g masła½ pęczka natki pietruszkisólpieprzWykonanie:Kruche ciasto: Masło kroimy w 1,5 cm kostkę. W malakserze (możemy również ugniatać w misce) umieszczamy mąkę oraz sól i w trybie pulsacyjnym mieszamy przez chwilę. Następnie dodajemy masło i „puslujemy” w malakserze, dopóki nie powstanie coś na kształt kruszonki. Dodajemy wodę i ponownie chwilę pulsujemy.Wykładamy ciasto na czystą i gładką powierzchnię i chwilę rękoma zagniatamy. Jeśli będzie się kleiło do rąk możemy podsypać je mąką. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na, delikatnie posypaną mąką, stolnicę i po odczekaniu około 5 minut rozwałkowujemy na wielkość formy. Następnie przenosimy ciasto na dno formy, wyklejając również boki.Wkładamy ponownie do lodówki. Po około 30 minutach nakłuwamy widelcem i wyścielamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i wysypujemy na nie ceramiczne kulki do pieczenia (groch, fasolę lub ryż jeśli nie posiadamy kulek) do około 2/3 wysokości.Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy spód przez 20 minut.Nadzienie: kurki myjemy , większe przekrawamy. Cebulę i ser typu feta kroimy w kostkę. Ser Natkę pietruszki siekamy.Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kurki. Solimy oraz pieprzymy i po około 5 minutach zdejmujemy z gazu.W niedużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy bób. Po 2 minutach wyciągamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy z łupinek.Do miski wlewamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i mieszamy. Dodajemy obrany bób, podsmażone kurki z cebulą, fetę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.Na podpieczone ciasto wylewamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.Podajemy od razu na ciepło lub jako przekąskę na zimno.Smacznego!