ßßß
Składniki:2-3 porcjeok. 250 g spaghetti pomidorowe150 g twarogowego serka koziego (u mnie z czosnkiem)150 g puree z dyni400 g brokuła100 g szynki szwarcwaldzkiej100 g twardego sera (u mnie „Bursztyn”)50 g pestek dynispora garść świeżej bazylii150 ml białego wina100 ml wodyząbek czosnkułyżka oliwy z oliwekpieprzsól (opcjonalnie)Wykonanie:Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i oddzielamy od siebie. Brokuł tniemy na małe cząstki, a bazylię w paski. Ser trzemy na tarce o małych oczkach.Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy będą rumiane, odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej szynkę dopóki nie będzie chrupiąca. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na pozostałym, po smażeniu szynki, tłuszczu podsmażamy czosnek. Po kilkunastu sekundach dodajemy serek kozi, puree z dyni i wodę. Mieszamy. Dorzucamy brokuł. Po kilku minutach dodajemy wino i starty ser (garstkę możemy odłożyć do posypania dania). Przyprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i dokładnie mieszamy.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu z brokułami, a przed podaniem wsypujemy pestki dyni, szynkę i bazylię. Na koniec posypujemy odłożonym serem.Smacznego!