Wykonanie
Przygotowując to danie, powiedziałam sobie, że tym razem nie ma opcji – wstawię je od razu! Nie
będę zwlekać, znajdę czas…i co? Wstawiam niemal po miesiącu :/ Nie wiem, czy jeszcze gdziekolwiek dostaniecie
dynię, aby przygotować puree lub przygotowane wcześniej puree zamroziliście. A może gotowe puree
dyniowe znajdziecie w sklepach? Mimo to wstawiam, żeby mi gdzieś nie umknęło. Liczę jednak na to, że jakimś sposobem uda Wam się przygotować to
makaronowe cudo, bo warto. Pomysł powstał dosyć spontanicznie, a okazało się, że połączenie tych składników jest strzałem w dziesiątkę. Tak więc, w najgorszym wypadku w przyszłym roku…
Składniki:2-3 porcjeok. 250 g spaghetti
pomidorowe150 g
twarogowego serka koziego (u mnie z
czosnkiem)150 g puree z dyni400 g
brokuła100 g
szynki szwarcwaldzkiej100 g
twardego sera (u mnie „Bursztyn”)50 g pestek dynispora garść świeżej
bazylii150 ml
białego wina100 ml
wodyząbek
czosnkułyżka
oliwy z oliwekpieprzsól (opcjonalnie)Wykonanie:
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i oddzielamy od siebie.
Brokuł tniemy na małe cząstki, a
bazylię w paski.
Ser trzemy na tarce o małych oczkach.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy będą rumiane, odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, smażymy na niej
szynkę dopóki nie będzie chrupiąca. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.Na pozostałym, po smażeniu
szynki, tłuszczu podsmażamy
czosnek. Po kilkunastu sekundach dodajemy
serek kozi, puree z dyni i
wodę. Mieszamy. Dorzucamy
brokuł. Po kilku minutach dodajemy
wino i
starty ser (garstkę możemy odłożyć do posypania dania). Przyprawiamy
pieprzem (ewentualnie
solą) i dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu z
brokułami, a przed podaniem wsypujemy
pestki dyni,
szynkę i
bazylię. Na koniec posypujemy odłożonym
serem.Smacznego!