Wykonanie
Dawno nie było gofrów, hm?
Pora odkurzyć nasze urządzonka! A gwarantuje Wam, że będą wniebowzięte! Bo kto by nie był, jeśli miałby do czynienia z
czekoladą i orzechami? :) Gofry z tego przepisu są grzechu warte! Zwłaszcza jak poda się je z puree
bananowym! I nie
będę tu udawać, że są niskokaloryczne – bo pewno są! ;) Nie odmawiajmy sobie też kolejnego! W końcu każdemu należy się trochę rozpusty! A co!
Składniki:Gofry:170 g
mąki pszennej50 g niesłodzonego
kakao45 g
orzechów laskowych (najlepiej obranych; mogą też być zmielone)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczającej½ płaskiej łyżeczki
soli2/3 szklanki
cukru2 duże
jajka (w pokojowej temperaturze)85 g
masła1/3 szklanki kwaśnej
śmietany½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego¾ szklanki
wodyPuree:2 dojrzałe
banany½ łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSok z cytryny (według uznania)Wykonanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni, tak długo aż skórka zbrązowieje. Następnie ją zdejmujemy. Jeśli
orzechy są już obrane, to po prostu je prażymy dopóki się nie zrumienią. Tak przygotowane mielimy. Jeśli natomiast używamy zmielonych już
orzechów, nie musimy nic robić :)
Mąkę,
kakao, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól dokładnie ze sobą mieszamy.W dużej misce ucieramy
cukier i
jajka, aż składniki się połączą.
Masło rozpuszczamy i mieszamy razem ze
śmietaną i
wanilią. Dolewamy ciepłą
wodę i mieszankę z
mąką. Możemy użyć miksera.Rozgrzewamy gofrownicę. Na porcję wylewamy ok. 2 łyżki ciasta i smażymy. Gotowe gofry wykładamy na chwilę na kratkę.Aby urozmaicić sobie ich smak miksujemy
banany dodajemy do nich
sok z cytryny oraz ekstrakt i tak przygotowanym puree polewamy gofry.Smacznego!
Przepis na gofry zaczerpnęłam stąd .Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)