Wykonanie
Przy wszystkich tych ciastach, ciasteczkach i deserach, które przewijają się przez naszą kuchnię, mój Mąż, zapytany, na co ma ochotę, niezmiennie odpowiada tak samo: banoffee pie . Pytam na ogół ponownie, tym razem wyraźnie dając mu do zrozumienia, że potrzebuję jakiejś inspiracji, a ta zmora
śmieje się tylko, mówiąc, że przecież wiem, jak on lubi banoffee. Pomocny raczej nie jest ;)Nie inaczej sprawa rozegrała się i tym razem, gdy ogromna ochota na ciasto nie do końca zeszła się z pomysłem, jakie ciasto miałoby to być. Problem w tym, że ja banoffee pie lubię tylko od czasu do czasu, niekoniecznie co tydzień ;P Żeby jednak nikt nie poczuł się pokrzywdzony, poszłam na kompromis i zrobiłam ciasto łączące w sobie typowe dla banoffee pie smaki –
banany, kajmak i
czekoladę. Tylko kremówkę potraktowałam nieco po macoszemu, używając jej jedynie do dekoracji, ale to zostało mi wspaniałomyślnie wybaczone ;PCiasto jest dziecinnie proste do przygotowania i bardzo, bardzo dobre.
Bananowy biszkopt jest mięciutki i wilgotny, długo zachowujący świeżość. Do tego cieniutka warstwa kajmaku oraz
czekoladowy ganache, które idealnie się równoważą i uzupełniają, sprawiając, że całość nie jest przesłodzona. Idealne na niedzielny deser, czy spotkanie przy
kawie, ale też jako skromny torcik dla kogoś, kto lubi kajmak i
banany. I ten zapach… kuchnia podczas pieczenia pachnie po prostu nieziemsko :)Polecam :)
* przepis na
biszkopt z „Home sweet home” The Humming Bird BakerySkładniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:300g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli2 średniej wielkości
banany (wystarczy jeden, jeśli nie lubisz intensywnie
bananowego aromatu)125g kwaśnej
śmietany1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100g niesolonego
masła150g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka300 – 400g dulce de leche (masy kajmakowej z puszki)
Polewa czekoladowa:100g
gorzkiej czekolady min 70%
kakao100ml
śmietany kremówkiDekoracja:100ml kremówki50 – 80g masy kajmakowej (opcjonalnie)1 średniej wielkości
bananWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól przesiej do miski, odstaw na bok.W drugiej misce rozgnieć
banany widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków. Dodaj
śmietanę oraz
wanilię i wymieszaj dokładnie. Również odstaw.W misie miskera utrzyj
masło z
cukrem na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Dodawaj po jednym
jajka ucierając dokładnie po każdym. Następnie zmniejsz obroty miksera na najniższe i, cały czas miksując, wlej do masy mieszankę z
bananów i
śmietany. Wymieszaj dokładnie. Dodaj przesiane suche składniki i miksuj, aż wszystko się połączy.Masę podziel na trzy* równe części i piecz w temperaturze 170°C około 15 -20 minut, aż ciasto wyrośnie, zarumieni się i będzie sprężyste przy dotknięciu, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. Wystudź na kratce. Jeżeli posiadasz tylko jedną formę, pozostałe ciasto może spokojnie czekać na pieczenie.Zimne blaty ciasta przełóż cienką warstwą masy kajmakowej.Przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj i włóż do miski, kremówkę podgrzej i gorącą wlej do miski z
czekoladą. Odczekaj, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać i wymieszaj całość, aż polewa będzie miała jednolitą, błyszczącą konsystencję. Gotową polej ciasto.Do dekoracji ciasta wykorzystaj plasterki
banana oraz kremówkę ubitą z odrobiną kajmaku. Możesz też użyć samej kremówki i
bananów lub pozostawić wierzch ciasta gładki, bez dodatkowych ozdób.Wstaw ciasto do lodówki na około 30 minut, by polewa zastygła. Jeżeli użyjesz kremówki do dekoracji przechowuj w lodówce.Smacznego :)
* Możesz też upiec dwa krążki ciasta. Podziel wtedy masę tylko na dwie części, a czas pieczenia wydłuż do 20 – 25 minut.