ßßß Cookit - przepis na Najlepszy chlebek bananowy z podwójną czekoladą

Najlepszy chlebek bananowy z podwójną czekoladą

nazwa

Wykonanie

Jeden z lepszych chlebków bananowych jakie jadłam, a mam do tego wypieku wielką słabość.
Duże wyczuwalne kawałki czekolady idealnie się tu wpasowały, do tego kubek mocnej kawy i wszystko gra, już nawet pogoda niestraszna i pakowanie na wczasy też :)
Jakoś tak mam, że kiedy pada i szaro natychmiast ogarnia mnie chęć na coś mocno czekoladowego, oczywiście najlepiej gorzko-czekoladowego. To ciasto w pełni mnie usatysfakcjonowało w tej kwestii.
Polecam, puszyste i wilgotne, pięknie pachnie jak każdy wypiek z bananami.
Do śniadaniowej kawy to ciasto idealne, podwieczorek też umili w pełni.
Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie tutaj.
Lekko zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby.
160 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1/4 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
50 g ciemnego kakao naturalnego
3/4 szklanki cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 dojrzałe banany
1 duże jajko
120 g masła roztopionego
wanilia (łyżeczka ekstraktu lu pasty waniliowej)
Piecyk nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę keksową (10x24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Łączymy w naczyniu sypkie składniki: mąkę z proszkiem, kakao, sól, cynamon.
Banany dzielimy na kawałki i miażdżymy widelcem na papkę, dodajemy do niej jajko, cukier i wanilię.
Wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy czekoladę posiekaną w kosteczkę ( część możemy zostawić do posypania na wierzchu ciasta).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolnej półce, pieczemy na funkcji góra/dół ok. 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę w formie i wyjmujemy na kratkę.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/06/najlepszy-chlebek-bananowy-z-podwojna.html