Wykonanie
Po ciężkim, intensywnym tygodniu przyszła
pora na chwilę odpoczynku. W ramach małego odstępstwa od diety, aby uczcić spełnienie jednego z celów na ten rok - ciasto
cynamonowo -
bananowe. Pięknie pachnie, smakuje wyśmienicie, czego chcieć więcej ?Ciasto
cynamonowo -
bananoweprzepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm

130g
masła80g
cukru2
jajkałyżeczka ekstraktu
waniliowego2
banany2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli330g
mąki pszennej100ml
jogurtu naturalnego+40g
cukrułyżeczka
cynamonu60g
gorzkiej czekoladyok. 50 g
orzechów laskowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Za pomocą miksera utrzyj
masło z
cukrem, następnie dodaj
jajka,
banany i ekstrakt
waniliowy, ucieraj do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszaj przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Suche składniki dodawaj na zmianę z
jogurtem do pozostałej masy. Ucieraj, aż składniki dobrze się połączą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W miseczce wymieszaj:
cukier,
cynamon, posiekaną
czekoladę i posiekane
orzechy. Na blachę wyłóż połowę ciasta, wyrównaj wierzch, wyłóż
orzechowo-
czekoladowe nadzienie, a następnie całość przykryj pozostałą częścią ciasta. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut. Podawaj po wystygnięciu.
