Wykonanie
Kochani, na początek wybaczcie że ostatnio tak słabo się udzielam.Można powiedzieć że przeszłam ( przechodzę?) mały kryzys kulinarny, ale mam nadzieję że wszystko niedługo
wróci do normy i wena powróci :)Czasem dochodzimy do wniosku że nasze starania w utrzymaniu zdrowej diety dla rodziny spełzają na niczym, starasz się i w końcu okazuje się że i tak choroby dopadają, a z genami się nie wygra.Miałam taki czas ostatnio że nie mogłam wejść do kuchni, zagubiłam się co w końcu jeść a czego nie jeść, tyle jest
mitów i teorii na ten temat , że muszę sobie to wszystko od początku poukładać w głowie i jadłospisie.A dziś bardzo proste ciasto do
kawy, wilgotne i aromatyczne, kto lubi
banany i
czekoladę ten powinien być zadowolony:)Takie łaciate, jak mieszanka czarnego z
białym, jak jin i
yang, dla poszukiwaczy równowagi smaków to ciasto jest idealne;-)

źródło przepisu( małe modyfikacje)Użyłam foremki 20 cm okrągłej ( w oryginale keksówka)Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:60g
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao 60%-70%1 płaska łyżka ciemnego
kakao bez
cukru60g
masła3/4 szklanki
cukru3 duże dojrzałe
banany2
jajka – w temperaturze pokojowej3 łyżki
jogurtu naturalnego2 szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)skórka otarta z dużej
pomarańczy ( w oryginale 1 łyżeczka
cynamonu)1 łyżeczka
proszku do pieczenia bioszczypta
soli
Nastawiamy piecyk na 180 stopni ( funkcja góra /dół).1.
Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy skórkę
pomarańczy,
jogurt i roztopione
masło. Mieszamy dokładnie. Dodajemy całe
jajka i mieszamy.2. W drugiej miseczce łączymy przesianą
mąkę z
solą,
cukrem i proszkiem.3. Rozpuszczamy
czekoladę nad parą lub w mikrofali.4. Łączymy masę
bananową z
mąką mieszając widelcem.5. Odkłamy 1/3 masy i dodajemy do niej roztopioną
czekoladę i
kakao.6. Foremkę wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką wypełniamy
ciastem - na przemian jasnym i
kakaowym.7. Pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.Studzimy na kratce.