ßßß
Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego chlebka.Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli na amerykańskie strony z przepisami i skorzystałam z wspaniałej receptury z Simply recipes, wprowadzając niewielkie zmiany.Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75 .
3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu)240g mąki pszennej100g cukru60g masła1 jajko1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonejszczypta soli
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić- banany dokładnie rozgnieść widelcem na w miarę gładkie purée- do bananów dodać ostudzone masło, roztrzepane jajko, cukier, ekstrakt z wanilii, sól, składniki wymieszać
- do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem- formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka- jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut- po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce- po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry
Chlebek bananowy smakuje wspaniale bez żadnych dodatków, miłośnikom bardziej słodkich połączeń polecam przygotować z niego kanapki z masłem i dżemem.W oryginalnym przepisie użyto większej ilości sody, jednak w takich proporcjach była ona dla mnie zbyt wyczuwalna w cieście, więc zmniejszyłam jej ilość, dodając oprócz niej proszek do pieczenia.