Wykonanie
Chlebek
bananowy, a właściwie ciasto z dodatkiem
bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę
chleba (
banana bread).Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe
banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione
owoce na kilka dni, lub szukać w sklepach
bananów z czerniejącą skórką.
Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym
banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych
owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego
chlebka.Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli na amerykańskie strony z przepisami i skorzystałam z wspaniałej receptury z Simply recipes, wprowadzając niewielkie zmiany.Do upieczenia
chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75 .
3 bardzo dojrzałe
banany (ok.350g po obraniu)240g
mąki pszennej100g
cukru60g
masła1
jajko1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka (5g)
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g)
sody oczyszczonejszczypta
soliWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, ostudzić-
banany dokładnie rozgnieść widelcem na w miarę gładkie purée- do
bananów dodać ostudzone
masło, roztrzepane
jajko,
cukier, ekstrakt z
wanilii,
sól, składniki wymieszać
- do składników mokrych przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia,
sodę rozpuścić w
soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem- formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć
mąką lub
bułką tartą- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka- jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut- po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce- po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry
Chlebek
bananowy smakuje wspaniale bez żadnych dodatków, miłośnikom bardziej słodkich połączeń polecam przygotować z niego kanapki z
masłem i
dżemem.W oryginalnym przepisie użyto większej ilości
sody, jednak w takich proporcjach była ona dla mnie zbyt wyczuwalna w cieście, więc zmniejszyłam jej ilość, dodając oprócz niej
proszek do pieczenia.