Wykonanie
'Banana bread' jest jednym z najbardziej popularnych słodkich
chlebków w Stanach Zjednoczonych. Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym
chlebem - jest bardziej wilgotny, słodszy, czesto używa się też przypraw, by wzmocnić jego smak. To po prostu słodkie ciasto
bananowe :-). Z pewnością plusem jest fakt, że
banany są obecnie dostępne praktycznie przez cały rok. Jest szybki w przygotowaniu, a zamiast
drożdży używa się
sody oczyszczonej. Różne wariacje tego
chlebka zezwalają na dodatki w postaci
owoców, przypraw i
orzechów. Pomimo, że nie przechowuje się dobrze w pokojowej temperaturze, może być mrożony przez dłuższy okres czasu.Na moim blogu jeszcze na pewno nie raz do niego
wrócę. Tym razem przedstawiam najprostszy chlebek
bananowy, bez dodatków. Jest mięciutki, rozpływa sie w ustach. I tak wspaniale
bananowy!Składniki:3 lub 4 dojrzałe
banany, rozgniecione75 g
masła, roztopionego3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej, chlebek jest dość słodki)1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione
masło z rozgniecionymi
bananami. Wmieszać
cukier, lekko roztrzepane
jajko,
wanilię. Na końcu dodać
mąkę wymieszaną z
sodą i szczypta
soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia.Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką pszenną. Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.Smacznego :-).
Źródło przepisu - simplyrecipes.com