ßßß
Składniki:7 sztuk300 g łososia wędzonego na gorącopęczek natki pietruszki1 łodyżka cebulki ze szczypiorkiem1 jajko1 łyżka soku z cytrynyok. ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny1 łyżka majonezu½ łyżeczki musztardy w proszkusólpieprzbułka tarta (do obtoczenia)olej (do smażenia)Wykonanie:Łososia rozdrabniamy na mniejsze elementy i przekładamy do miski. Natkę pietruszki i cebulkę ze szczypiorkiem siekamy – łączymy z łososiem. Dodajemy jajko, majonez, musztardę, sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą ( z solą uważamy, bo łosoś jest już słony).Z przygotowanej masy formujemy dłońmi niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony.Podajemy z ziemniakami, frytkami lub w bułce z dowolnymi dodatkami.Smacznego!