ßßß Cookit - przepis na Kotlety z jajek

Kotlety z jajek

nazwa

Wykonanie

W naszym domu ostatnio zapanował rozłam na kuchnię tradycyjną i wegetariańską, w związku z czym staram się nasze posiłki zorganizować w jak najbardziej ergonomiczny sposób. Ostatnio dla męża robiłam sznycle mielone z wołowiny, a dla siebie kotlety z jajek. Okazały się przepyszne! Mam w swoich zasobach całe mnóstwo przepisów na przeróżne kotlety, krokiety, pulpety... etc. bez wykorzystania mięsa i jeśli i one okażą się tak dobre, to mięsu powiem już ostatecznie GOOD BYE! :)
Składniki (na trzy porcje):
3 jajka ugotowane na twardo
jajko
cebula
garść startego żółtego sera
natka pietruszki lub szczypiorek
pół bułki
bułka tarta
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Ugotowane jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję surowe jajko, podsmażoną cebulkę, ser żółty i posiekane zioła. Bułkę moczę w wodzie, odciskam, dodaję do masy jajecznej. Doprawiam. Prawdopodobnie masa wyjdzie trochę za rzadka, można dodać więcej bułki lub trochę bułki tartej - ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, z której bez problemu da się formować kotleciki. Formuję kulki, które obtaczam w bułce tartej. Obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.
Podaję z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/03/kotlety-z-jajek.html