Wykonanie
Ostatnio maltretowałam koleżankę w pracy wspomnieniami ze szkolnego menu:) Przez jeden cały dzień rozprawiałam jej o gulaszu z
kaszą gryczaną i
ogórkiem konserwowym. Były też kluski leniwe (to
dziwne, że jeszcze sama ich nie robiłam, bo to było moje ulubione danie w szkole), barszcz czerwony a do tego osobno
ziemniaki z
cebulką no i kotlety jajeczne. Do dziś pamiętam ich smak:) Podane z tłuczonymi
ziemniakami i
buraczkami na ciepło. Od słowa przeszłam do czynu i jeszcze tego samego dnia je popełniłam. Zrobiłam w wersji bez
pieczarek. Jak się okazało Renia przyniosła następnego dnia swoją wersję z
pieczarkami i te dużo bardziej mi smakowały. Zmodyfikowałam więc swój przepis o kilka
pieczarek oraz
majonez i oto one: pyszne jajeczne kotlety w sam raz na jutro, dla tych co nie jedzą w piątki
mięsa:)Wracacie czasem do przepisów z dzieciństwa?:)
Składniki:8 jaj (M) + 15
pieczarek2 łyżki
majonezusporo
soli i
pieprzu2 łyżki posiekanej
natki pietruszki i
szczypiorkuolejbułka tarta lub semolinaPrzygotowanie:Ugotuj na twardo osiem
jajek, ostudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.
Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki i uduś na patelni do miękkości po czym odstaw do ostygnięcia.Przełóż
pieczarki do rozdrobnionych
jajek i dodaj
majonez, posiekane
zioła oraz sporo
pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.Jeśli masa się nie klei, dodaj
białko surowego jajka. Jeśli dodasz z
żółtkiem masa może być zbyt luźna i trzeba będzie dosypać
bułki tartej lub semoliny.Wymieszaj dokładnie masę jajeczną, uformuj kotlety dowolnej ilości, obtocz w
bułce tartej lub w semolinie i usmaż na rozgrzanym
oleju aż ładnie się zrumienią.