Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNE
RYBY /
OWOCE MORZAryba po grecku


ProduktyKilogram filetów – mogą być jakiekolwiek, byleby bez ości4 średniej wielkości
marchewki – około pół kilograma2 średniej wielkości
pietruszki – około 20 dag
seler średniej wielkości – około 20 dag3 średniej wielkości
cebule4 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe5 ziaren
czarnego pieprzudwie czubate łyżki albo i trzy
przecieru pomidorowegopół szklanki
olejusólpieprzsok z połowy
cytrynyWykonanie:
Filety rybne skrapiamy
sokiem z cytryny i odstawiam na bok.
Cebulę obieram i kroimy w drobną kostkę.Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oleju, wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach i smażymy je przez około pół minuty. Teraz dodajemy posiekaną
cebulę i smażymy , cały czas mieszając, aż stanie się szklista.
Cebulę wraz z
przyprawami wrzucam do garnka do którego wlewamy szklankę
wody wraz z połówką kostki bulionowej. Garnek stawiamy na ogniu.Warzywa podsmażamy przez kilka dwie – trzy minuty na patelni na silnie rozgrzanej
oliwie – trzeba to robić partiami.. Warzywa powinny lekko zmienić kolor i stać się bardziej miękkie. Warzywa dorzucamy do garnka, w którym jest
cebula, dodajemy
przecier pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż będą miękkie, i
wody trochę odparuje – sos powinien być gesty i mocno
pomidorowy. Warzywa doprawiam
solą i
pieprzem – jeśli są zbyt kwaśne, dodajemy odrobinę
cukru.
Rybę wycieramy z soku papierowym ręcznikiem, solimy,
pieprzymy i smażymy krótko na
oleju, tak by przestała być surowa, a nie się zrumieniła. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw – około 1-2 cm grubości , Na warzywach kładziemy kawałki
ryby, na
rybę warzywa. Warstw zwykle bywa nie więcej niż 5 – na górze oczywiście warzywa. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na około 40 minut – ten zabiega sprawi, iż warzywa będą rozkosznie miękkie, a
ryba silnie przejdzie ich aromatem.P.S Zdjęcie późniejPowiązany przepis:zrazy wołowe w
sosie grzybowymkarp w galarecieWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
