Wykonanie
HomeRYBY /
OWOCE MORZAkarp w galarecie
Karp w galarecie danie nie tylko na Wigilię .U mnie mój mąż na to danie zawsze czeka najbardziejProdukty1
karp (ok. 1,2 kg)1/2 pęczka włoszczyzny/marchew,
pietruszka,
selera i pora/
sok z cytryny4 łyżeczki
żelatyny2
liście laurowepo kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego1/2 pęczka
natkisólWykonanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć
solą i skropić
sokiem z cytryny.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garna, wlać 2 l
wody, dodać płetwy i głowę
karpia,
liście laurowe, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Karpia podzielić na dzwonka. Włozyć do gotujących warzyw , gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka delikatnie wyjąć z garnka , ułożyć na półmisku, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody.
Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z
żelatyną. Zalać
karpia, udekorować
natką, ostudzić.
Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.P.S Zdjęcie późniejPowiązany przepis:
ryba po greckuuszka tradycyjne do barszczuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
