Wykonanie

Właściwie miałam dziś nie piec, bo zaczynamy cierpieć na lekki przesyt słodkości (nigdy bym nie pomyślała, że to w ogóle możliwe ;) ), ale zapowiedzieli się goście i chciałam podać coś dobrego do
herbatki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc wybór padł na muffiny. Szybki przegląd lodówki i kuchennych szafek i po kilku minutach w piekarniku wyrastały te małe cudeńka. Nie planowałam zamieszczać przepisu na blogu, ale wyszły takie dobre, że musiałam się z
Wami podzielić :))
Biała czekolada i
truskawki to połączenie gwarantujące dobry smak (zwłaszcza, gdy użyjecie dobrej jakości
dżemu lub
konfitury), ale możecie też wykorzystać
przetwory z
malin lub
jagód, bądź też zamienić
białą czekoladę na ciemną albo
mleczną. Kombinacji jest mnóstwo, więc możecie poeksperymentować.Mimo dodatku
mąki pełnoziarnistej oraz
płatków owsianych muffinki wychodzą wspaniale puszyste, z chrupiącą skórką. Zajadaliśmy je jeszcze ciepłe, popijając
kawą zbożową, którą ostatnio odkryłam na nowo i bardzo sobie chwalę :)Polecam :)* przepis, na podstawie którego powstały te muffiny znajdziecie tutajSkładniki na 12 muffinek:150g
mąki pszennej50g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
płatków owsianych120g drobnego
cukru do wypieków (można dać mniej, bo dodatek
białej czekolady sprawia, że muffiny są wystarczająco słodkie)2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia110g posiekanej drobno
białej czekolady lub białych chocolate
chips1 duże
jajko1 szklanka
mleka (zastąpiłam
kefirem)1/4 szklanki
oleju rzepakowego2 łyżki
soku z cytryny (u mnie domowy ekstrakt
cytrynowy)Dodatkowo:około 4 – 6 łyżek
dżemu truskawkowego do nadzianiaWykonanie:Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej.
Mąkę,
cukier oraz
proszek do pieczenia przesiej (użyłam
mąki pełnoziarnistej grubo mielonej, więc oczywiście nie dała się przesiać, ale to co zostało na sitku po prostu wrzuciłam do miski z przesianymi składnikami). Dodaj
płatki owsiane oraz
białą czekoladę i wymieszaj dokładnie. Odstaw.
Jajko, mleko/kefir,
olej oraz sok/ekstrakt
cytrynowy wymieszaj rózgą kuchenną.Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj szybko, tylko do połączenia składników (mogą być jeszcze widoczne grudki
mąki).Nałóż do formy na muffiny wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką lub wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut lub do tzw suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika nadziewaj muffiny
dżemem końcówką do nadziewania pączków. Możesz też po prostu zrobić w każdej niedużą dziurkę na środku i wypełnić ją
dżemem (np. łyżeczką do
herbaty)Studź na kratce.Smacznego :)