ßßß
Jedyne wspomienia jakie mam o czekoladowych naleśnikach, to te z 5 klasy podstawówki, kiedy robiliśmy je na lekcjach gospodarstwa domowego (btw fajny przedmiot to był, ciekawe czy jeszcze jest w szkołach ;-). Nie posmakowały mi, były zbyt suche, nigdy już do nich nie wróciłam. Pancakesy są inne, grubsze, wilgotniejsze w środku, podane na ciepło mają te malutkie kawałki czekolady, przez które sięgam po następne... Można je podawać z sosem czekoladowym, karmelowym lub śmietanką, albo z czym sobie wymarzycie... Polecam!Składniki na około 12 pancakes:2 duże jajka250 ml mleka3 łyżki oleju rzepakowego1,5 szklanki mąki pszennej (lub troszkę mniej, zależy od mąki)1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżka proszku do pieczenia3 łyżki kakaopół łyżeczki solipół szklanki chocolate chips lub ulubionej posiekanej czekoladyWszystkie składniki poza kawałkami czekolady zmiksować, na sam konic dodać czekoladę, wymieszać.Smażyć na minimalnej ilości oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami powietrza.Smacznego :-).