ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet staropolski

Domowy pasztet staropolski

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 3 grudnia 2015
Każdy z nas wiele razy jadł różne paszety: te ze sklepu jak i te robione sposobem domowym. Mnie udało się znaleść w spisie przepisów Domowy Pasztet Staropolski który przygotowuje się tylko z mięsa – bez dodatku bułki tartej i innych tego typu dodatków – i oczywiście aromatyczne przyprawy.
Dużo z Nas na stole świątecznym stawia pasztet – dla nich jak i dla mnie to prawie już tradycja – obok bigosu, pierogów i karpia stawiany jest domowy pasztet.
Gdy przygotowywałam pasztet po raz drugi – podzieliłam mięso na dwie części i do jednej dodałam około 100g suszonych śliwek – po upieczeniu pasztet był ciemniejszy a w smaku słodszy.
Gdy będziecie wybierać mięso na pasztet to pamiętajcie, że im tłuściejsze tym lepsze.
Z poniżej podanych ilości (waga) składników wyszło 1kg pasztetu.
300g łopatki wieprzowej
około 100g wątróbki wieprzowej lub kurzej
jeden udziec z indyka (wraz z kością) – nigdy nie ważyłam nogi ale była ona średniej wielkości
około 8 plasterków boczku wędzonego
włoszczyzna: dwie – trzy marchewki, pietruszka, por, jeden mały seler, pół cebuli
dwia ząbki czosnku
dwa jajka
pół bułki paryskiej
przyprawy: sól, pieprz czarny świerzo mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, imbir, gałka muszkatałowa
Przygotowania rozpoczełam od nastawienia większego garnka z wodą, do którego włożyłam łopatkę wieprzową i cały udziedz z indyka. Dodałam sól, pieprz świeżo mielony, kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa liście laurowe.
Gdy mięso się gotuje, wątróbkę obtoczyłam w mące i usmażyłam na oleju. Po usmażeniu zdjęłam z patelni i położyłam na talerzu do przestygnięcia.
Następnie przygotowałam warzywa z włoszczyzny, tzn. umyłam, obrałam i pokroiłam na większe kawałki.
Po jakiejś godzinie gotowania mięsa (mięso powinno być miękkie, prawie ugotowane) dołożyłam przygotowaną włoszczyznę, cebulę i jeden ząbek czosnku – i tak pozostawiłam na ogniu by gotowało się jeszcze przez jakieś 30 minut.
Po ugotowaniu wyciągnęłam mięso z wywaru i porwałam na mniejsze kawałki i oddzieliłam kość i chrząstki od udźdza – podczas oporządzania mięsa, pozostawiłam wszystkie żyłki i skórę. Następnie odstawiłam mięso na bok by trochę przestygło.
Bułkę paryską namoczyłam w wodzie.
Przestudzone mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia trzy razy wraz z wątróbką i porządnie odsączoną bułką paryską.
Jeżeli chcecie przygotować pasztet ze śliwką, możecie podczas ostatniego mielenia mięsa dorzucić śliwki i razem przepuścić przez maszynkę – ważne by to robić na zmianę, tzn. trochę mięsa i śliwka, trochę mięsa i śliwkaśliwka fajnie wymiesza się z mięsem.
Do zmielonego mięsa dodałam odrobinę soli, ponownie pieprz czarny świeżo mielony, majeranek, żółtka jajek, imbir i gałk muszkatałową – dodawałam po pół małej łyżeczki – oraz dodałam przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na bok.
Białak jajek ubiłam na sztywną pianę i wymieszałam z mięsem.
(Gdy pasztet według was będzie za suchy, możecie dodać odrobinę wywaru w którym gotowało się mięso).
Piekarnik nastawiamy na grzenia 165˚C.
Następnie przygotowałam brytwanki – moje dwie brytwanki mają wymiary: długości 20cm, szerokości 10cm i 6cm wysokości – na dno każdej brytwanki włożyłam wędzony boczek, następnie przełożyłam pasztet i na wierzch paszetu także położyłam po dwa plasterki wędzonego boczku.
Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy nasz Domowy Pasztet do piekarnika na jedną godzinę.
Smacznego!
Na poniższym zdjęciu widać po lewej stronie paszet ze śliwką a po prawej zwykły, tzn. bez śliwki.
Polecam inne przepisy:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/03/domowy-pasztet-staropolski