Wykonanie
By MagicPot, 3 grudnia 2015Każdy z nas wiele
razy jadł różne paszety: te ze sklepu jak i te robione sposobem domowym. Mnie udało się znaleść w spisie przepisów Domowy Pasztet Staropolski który przygotowuje się tylko z
mięsa – bez dodatku
bułki tartej i innych tego typu dodatków – i oczywiście aromatyczne
przyprawy.Dużo z Nas na
stole świątecznym stawia pasztet – dla nich jak i dla mnie to prawie już tradycja – obok bigosu, pierogów i
karpia stawiany jest domowy pasztet.Gdy przygotowywałam pasztet po raz drugi – podzieliłam
mięso na dwie części i do jednej dodałam około 100g suszonych
śliwek – po upieczeniu pasztet był ciemniejszy a w smaku słodszy.Gdy będziecie wybierać
mięso na pasztet to pamiętajcie, że im tłuściejsze tym lepsze.Z poniżej podanych ilości (waga) składników wyszło 1kg pasztetu.300g
łopatki wieprzowejokoło 100g
wątróbki wieprzowej lub kurzejjeden
udziec z
indyka (wraz z kością) – nigdy nie ważyłam nogi ale była ona średniej wielkościokoło 8 plasterków
boczku wędzonegowłoszczyzna: dwie – trzy
marchewki,
pietruszka,
por, jeden mały
seler, pół
cebulidwia ząbki
czosnkudwa
jajkapół
bułki paryskiejprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świerzo mielony,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
imbir, gałka muszkatałowaPrzygotowania rozpoczełam od nastawienia większego garnka z
wodą, do którego włożyłam
łopatkę wieprzową i cały udziedz z
indyka. Dodałam
sól,
pieprz świeżo mielony, kilka ziarenek
ziela angielskiego i dwa
liście laurowe.Gdy
mięso się gotuje,
wątróbkę obtoczyłam w
mące i usmażyłam na
oleju. Po usmażeniu zdjęłam z patelni i położyłam na talerzu do przestygnięcia.Następnie przygotowałam warzywa z
włoszczyzny, tzn. umyłam, obrałam i pokroiłam na większe kawałki.Po jakiejś godzinie gotowania
mięsa (
mięso powinno być miękkie, prawie ugotowane) dołożyłam przygotowaną
włoszczyznę,
cebulę i jeden ząbek
czosnku – i tak pozostawiłam na ogniu by gotowało się jeszcze przez jakieś 30 minut.Po ugotowaniu wyciągnęłam
mięso z
wywaru i
porwałam na mniejsze kawałki i oddzieliłam kość i chrząstki od udźdza – podczas oporządzania
mięsa, pozostawiłam wszystkie żyłki i skórę. Następnie odstawiłam
mięso na bok by trochę przestygło.
Bułkę paryską namoczyłam w wodzie.Przestudzone
mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia trzy
razy wraz z
wątróbką i porządnie odsączoną
bułką paryską.Jeżeli chcecie przygotować pasztet ze
śliwką, możecie podczas ostatniego
mielenia mięsa dorzucić
śliwki i razem przepuścić przez maszynkę – ważne by to robić na zmianę, tzn. trochę
mięsa i
śliwka, trochę
mięsa i
śliwka –
śliwka fajnie wymiesza się z
mięsem.Do zmielonego
mięsa dodałam odrobinę
soli, ponownie
pieprz czarny świeżo mielony,
majeranek,
żółtka jajek,
imbir i
gałk muszkatałową – dodawałam po pół małej łyżeczki – oraz dodałam przeciśnięty przez praskę jeden ząbek
czosnku. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na bok.
Białak jajek ubiłam na sztywną pianę i wymieszałam z
mięsem.(Gdy pasztet według was będzie za suchy, możecie dodać odrobinę
wywaru w którym gotowało się
mięso).Piekarnik nastawiamy na grzenia 165˚C.Następnie przygotowałam brytwanki – moje dwie brytwanki mają wymiary: długości 20cm, szerokości 10cm i 6cm wysokości – na dno każdej brytwanki włożyłam
wędzony boczek, następnie przełożyłam pasztet i na wierzch paszetu także położyłam po dwa plasterki
wędzonego boczku.Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy nasz Domowy Pasztet do piekarnika na jedną godzinę.Smacznego!Na poniższym zdjęciu widać po lewej stronie paszet ze
śliwką a po prawej zwykły, tzn. bez
śliwki.Polecam inne przepisy: