Wykonanie

Pierwszy raz w tym roku udało mi się zakupić „młodą”
kapustę. Dałam moim głodomorom do wyboru… gołąbki, albo kotlety mielone z
kapustą „na krótko”. Wydawało mi się, że odpowiedź będzie oczywista… gołąbki… I tu się rozczarowałamWybór padł na mielone kotlety z
kapustą i
ziemniakami.
Kapusta młoda nie potrzebuje długiego gotowania, więc przygotowałam ją „na krótko”. Kotlety, to tradycyjne mielone z
wołowiny. Reasumując… domowy obiadekPotrzebujemy:1
młodą kapustę1
cebulę150 g
boczku wędzonegopęczek
koperkucytryna2 łyżki
oliwy2 łyżki
cukrusól,
pieprz,Do
sosu beszamelowego:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1,5 szklanki
mlekagałka muszkatołowasólpieprzDo kotletów:0,5 kg
mięsa mielonego1
cebula1 mała namoczona w
mleku bułka kajzerka1
jajko2 łyżki
oliwysól,
pieprz,
lubczyk i
majeranek do smaku
bułka tartaolej do smażenia
Kapustę myjemy i oddzielamy od niej zewnętrzne liście. Kroimy na pół, wycinamy głąb i szatkujemy. Parzymy wrzątkiem i odsączamy. Następnie dusimy bez przykrycia w osolonej wodzie przez około pół godziny. W tym czasie na rozgrzaną patelnię z
oliwą wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę i
boczek. Podsmażamy i przekładamy do gotującej się
kapusty. Doprawiamy
przyprawami,
cukrem i
sokiem z cytryny do smaku. Proporcje dobieramy według swojego uznania. Całość zagęszczamy przygotowanym
sosem beszamelowym według przepisu poniżej. Na koniec dodajemy posiekany
koperek. Tak przyrządzoną
kapustę można podawać na odłożonych wcześniej liściach, jako miły akcent wiosennego obiadu.Przygotowując
sos beszamelowy (do zagęszczenia
kapusty), rozpoczynamy od roztopienia
masła i podsmażenia na nim
mąki, aby całość uzyskała złoty kolor. Stopniowo dodajemy
mleko i mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Mieszamy przez około 10 minut. Aby sos był miękki i puszysty możemy do mieszania użyć trzepaczki do ubijania
białek.Kotlety mielone według przepisu mojej mamyDo miski wkładamy
mielone mięso, dodajemy
jajko, odsączona
bułkę i
przyprawy. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę. Mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Gotową
cebulę dokładamy do
mięsa i wszystko razem dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 160 stopni C (bez przykrycia). Przygotowane w ten sposób kotlety są upieczone w środku, miękkie i soczyste.Pozostaje nam tylko wyeksponować całość na talerzu razem z ugotowanymi i oprószonymi
koperkiem ziemniakami.W ten oto sposób domowy obiadek jest gotowy do podania. Jest on zapowiedzią zbliżającej się do nas wiosny. Smacznego



Brak powiązanych wpisów.