ßßß
Pierwszy raz w tym roku udało mi się zakupić „młodą” kapustę. Dałam moim głodomorom do wyboru… gołąbki, albo kotlety mielone z kapustą „na krótko”. Wydawało mi się, że odpowiedź będzie oczywista… gołąbki… I tu się rozczarowałamWybór padł na mielone kotlety z kapustą i ziemniakami. Kapusta młoda nie potrzebuje długiego gotowania, więc przygotowałam ją „na krótko”. Kotlety, to tradycyjne mielone z wołowiny. Reasumując… domowy obiadekPotrzebujemy:1 młodą kapustę1 cebulę150 g boczku wędzonegopęczek koperkucytryna2 łyżki oliwy2 łyżki cukrusól, pieprz,Do sosu beszamelowego:2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mlekagałka muszkatołowasólpieprzDo kotletów:0,5 kg mięsa mielonego1 cebula1 mała namoczona w mleku bułka kajzerka1 jajko2 łyżki oliwysól, pieprz, lubczyk i majeranek do smakubułka tartaolej do smażeniaKapustę myjemy i oddzielamy od niej zewnętrzne liście. Kroimy na pół, wycinamy głąb i szatkujemy. Parzymy wrzątkiem i odsączamy. Następnie dusimy bez przykrycia w osolonej wodzie przez około pół godziny. W tym czasie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i boczek. Podsmażamy i przekładamy do gotującej się kapusty. Doprawiamy przyprawami, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Proporcje dobieramy według swojego uznania. Całość zagęszczamy przygotowanym sosem beszamelowym według przepisu poniżej. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Tak przyrządzoną kapustę można podawać na odłożonych wcześniej liściach, jako miły akcent wiosennego obiadu.Przygotowując sos beszamelowy (do zagęszczenia kapusty), rozpoczynamy od roztopienia masła i podsmażenia na nim mąki, aby całość uzyskała złoty kolor. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy przez około 10 minut. Aby sos był miękki i puszysty możemy do mieszania użyć trzepaczki do ubijania białek.Kotlety mielone według przepisu mojej mamyDo miski wkładamy mielone mięso, dodajemy jajko, odsączona bułkę i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy i czekamy, aż się zeszkli. Gotową cebulę dokładamy do mięsa i wszystko razem dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 160 stopni C (bez przykrycia). Przygotowane w ten sposób kotlety są upieczone w środku, miękkie i soczyste.Pozostaje nam tylko wyeksponować całość na talerzu razem z ugotowanymi i oprószonymi koperkiem ziemniakami.W ten oto sposób domowy obiadek jest gotowy do podania. Jest on zapowiedzią zbliżającej się do nas wiosny. Smacznego

Brak powiązanych wpisów.