ßßß Cookit - przepis na Szarlotka królewska |

Szarlotka królewska |

nazwa

Wykonanie

Składniki :
Biszkopt :
6 jajek
5 łyżek cukry
6 łyżek mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka jabłkowa :
jabłka 1 – 1,5 kg
galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
cukier
sok z cytryny
szczypta cynamonu
Masa śmietanowa :
500ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
odrobina wody
cukier puder ok. 3 łyżki
aromat waniliowy
Polewa czekoladowa :
1 jajko
pół kostki masła
cukier puder/zwykły cukier
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Przygotowanie :
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną dużej formie, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.Studzic przy uchylonym piekarniku.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody (jeśli są mało soczyste), dusić do miękkości ( pod koniec duszenia syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on pięknie wsiąknie w biszkopt i nie trzeba ponczować) następnie wsypać galaretkę i żelatynę, wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i aromatem, wlewamy do rondla i podgrzewamy cały czas miesając. Dodajemy pół kostki roztopionego masła i kakao. Podgrzewamy mieszając aż do zgęstnienia masy. Gdy ostygnie polewamy ciasto.
Powiązane wpisy:
Rustykalna tarta z jabłkami
Sernik z białą czekoladą i żurawinami
Pizza od podstaw
Bananowo-czekoladowe placki owsiane
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/02/09/szarlotka-krolewska