Wykonanie
Składniki :
Biszkopt :6
jajek5 łyżek
cukry6 łyżek
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczeniaGalaretka jabłkowa :
jabłka 1 – 1,5 kg
galaretka cytrynowa1 łyżeczka
żelatynycukiersok z cytrynyszczypta
cynamonuMasa śmietanowa :500ml
śmietany 30%1,5 łyżeczki
żelatynyodrobina
wodycukier puder ok. 3 łyżki
aromat waniliowyPolewa czekoladowa :1
jajkopół kostki
masłacukier puder/zwykły
cukier3 łyżki
kakao2 łyżki
mlekaPrzygotowanie :
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną dużej formie, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.Studzic przy uchylonym piekarniku.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki
wody (jeśli są mało soczyste), dusić do miękkości ( pod koniec duszenia
syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on pięknie wsiąknie w
biszkopt i nie trzeba ponczować) następnie wsypać
galaretkę i
żelatynę, wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na
biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą
wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie
śmietanę rozprowadzić na
masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
Jajko roztrzepujemy z
mlekiem,
cukrem i aromatem, wlewamy do rondla i podgrzewamy cały czas miesając. Dodajemy pół kostki roztopionego
masła i
kakao. Podgrzewamy mieszając aż do zgęstnienia masy. Gdy ostygnie polewamy ciasto.
Powiązane wpisy:Rustykalna
tarta z
jabłkamiSernik z
białą czekoladą i
żurawinamiPizza od podstaw
Bananowo-
czekoladowe placki owsiane