ßßß Cookit - przepis na Kurczak z warzywami po chińsku |

Kurczak z warzywami po chińsku |

nazwa

Wykonanie

Zamiast gotowej mieszanki z torebki można w szybki i prosty sposób przyrządzić swoją wersję kurczaka po chińsku , wystarczą trzy podstawowe składniki z których możemy zrobić sos : sos sojowy, czosnek, imbir. Jeden z lepszych jakie jadłam.
Składniki (na dużą patelnię) :
pierś z kurczaka – 300g
ryż baskati lub inny pełnoziarnisty – 300g
gotowa mieszanka warzyw na patelnię – 450g
sos sojowy – 2 pełne łyżki ( można użyć również ostrygowego lub rybnego)
imbir świeży – 1 łyżeczka startego / mielony – 1 płaska łyżeczka
czosnek – 4 ząbki
chilli mielone lub pieprz cayenne – szczypta
cukier – 1 płaska łyżeczka
sól szczypta
pieprz
Przygotowanie :
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy na łyżce oleju na patelni teflonowej. sos sojowy, imbir, czosnek starty i pozostałe przyprawy mieszamy w miseczce z łyżką wody, nastepnie wlewamy na patelnie i smażymy przez minutę z kurczakiem. Dodajemy na patelnie reszte warzyw i smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 7-10 minutach przykrywamy pokrywą i chwilę dusimy. Podajemy z gorącym ryżem.
Powiązane wpisy:
Pierogi z białym serem, kaszą gryczaną i miętą
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/01/18/kurczak-z-warzywami-po-chinsku