Zamiast gotowej mieszanki z torebki można w szybki i prosty sposób przyrządzić swoją wersję kurczaka po chińsku , wystarczą trzy podstawowe składniki z których możemy zrobić sos : sos sojowy, czosnek, imbir. Jeden z lepszych jakie jadłam.Składniki (na dużą patelnię) :pierś z kurczaka – 300gryż baskati lub inny pełnoziarnisty – 300ggotowa mieszanka warzyw na patelnię – 450gsos sojowy – 2 pełne łyżki ( można użyć również ostrygowego lub rybnego)imbir świeży – 1 łyżeczka startego / mielony – 1 płaska łyżeczkaczosnek – 4 ząbkichilli mielone lub pieprz cayenne – szczyptacukier – 1 płaska łyżeczkasól szczyptapieprzPrzygotowanie :Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i smażymy na łyżce oleju na patelni teflonowej. sos sojowy, imbir, czosnek starty i pozostałe przyprawy mieszamy w miseczce z łyżką wody, nastepnie wlewamy na patelnie i smażymy przez minutę z kurczakiem. Dodajemy na patelnie reszte warzyw i smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 7-10 minutach przykrywamy pokrywą i chwilę dusimy. Podajemy z gorącym ryżem.Powiązane wpisy:Pierogi z białym serem, kaszą gryczaną i miętą