Wykonanie
Zdaję sobie sprawę, że prezentowane przeze mnie dzisiaj danie mało ma wspólnego z kuchnią chińską. Dla mnie przygotowywanie potraw według oryginalnych chińskich receptur nie wchodzi w grę z uwagi na niepopularne i drogie u nas składniki. Oczywiście można stosować różne zamienniki. I może kiedyś przygotuję nieco przepisów kuchni chińskiej. Niemniej jednak to danie, to moja wariacja na temat chińskich smaków. Na pewno zdrowsza niż
sosy chińskie ze słoików do podania z
ryżem czy
makaronem.Mój małżonek właśnie jest w delegacji w Chinach w Shenzhen i ciągle przysyła mi zdjęcia miejscowych specjałów. Jest zachwycony miejscowym jedzeniem i stylem życia. Całkiem możliwe, że po jego powrocie
będę wręcz zmuszona wypróbować kilka chińskich przepisów 😉 Poza tym Chiny to ojczyzna mopsówChińczycy bardzo dbają o swoją kondycję psychiczną i fizyczną. Na ulicach nie widzi się otyłych ludzi. Na wyposażeniu każdego pokoju hotelowego jest waga. Dlaczego? Podobno po przekroczeniu określonej wartości BMI (coś koło 25 , 5) należy płacić podatek. Co myślicie o takim rozwiązywaniu problemu otyłości?
Składniki na 4 osoby:1
filet z kurczaka200 g
ryżu (2
torebki)1 opakowanie mrożonki chińskiej (
mieszanka warzyw)2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
chilli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju rzepakowego1. Ugotować
ryż na sypko.2.
Kurczaka pokroić w paseczki. Na patelni (najlepiej woku) rozgrzać
olej, wrzucić wszystkie
przyprawy i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć mieszając około minutkę. Dodać
kurczaka i smażyć 5 minut.3. Dorzucić warzywa, dolać ok. 1 szklankę
wody i dusić po przykryciem około 10 minut.4. Dodać
sos sojowy, wymieszać i gotować bez przykrycia jeszcze kilka minut. Podawać z
ryżem.Zastanawiam się jakie dania pochodzące z Chin powinnam przygotować? Macie jakieś propozycje od czego zacząć?Już w niedzielę przylecą do mnie chińskie pałeczki 😛