Wykonanie
Pierś kurczaka w
kurkumie i
imbirze to moja propozycja na urozmaicenie jadłospisów z
mięsem drobiowym w roli głównej. Jakiś czas temu upodobałam sobie
mięso przyprawione mocno
kurkumą,
imbirem,
czosnkiem,
papryką z dodatkiem
sosu sojowego czy
rybnego. Takie smaki znajdziecie też w niedawnym przepisie jak
Ryż z
kurczakiem i mieszanką chińską . Zajrzyjcie także do wpisu na Smażoną
pierś kurczaka na patelni grillowej, gdzie znajdziecie kilka wskazówek na temat odpowiednio wysmażonego
mięsa. Mam nadzieję, że któraś z tych propozycji przypadnie Wam do gustu. Jeżeli przygotujecie przepis z mojego bloga,
dajcie znać, jak smakowało, opinie są dla mnie bardzo cenne. Dziękuję i życzę Wam smacznego!Zobacz też:
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pierś kurczaka faszerowana
mozzarelląPorcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minutSkładniki2
piersi z kurczakałyżeczka
kurkumyłyżeczka
imbirułyżeczka
czosnku granulowanegołyżeczka
papryki słodkiejłyżeczka
papryki ostrejpół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzu2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
sosu sojowegoPrzepis1Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie
przyprawy,
olej i
sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki
mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować,
mięso będzie smaczniejsze.2Po tym czasie smażymy
mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około 5-7 minut z każdej strony, lekko dociskając
mięso do patelni.3Możecie wykorzystać także zwykłą patelnię lub upiec
mięso w piekarniku. Jednak patelnia grillowa sprawi, że
mięso będzie niezwykle soczyste.