ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze

Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze

nazwa

Wykonanie

Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze to moja propozycja na urozmaicenie jadłospisów z mięsem drobiowym w roli głównej. Jakiś czas temu upodobałam sobie mięso przyprawione mocno kurkumą, imbirem, czosnkiem, papryką z dodatkiem sosu sojowego czy rybnego. Takie smaki znajdziecie też w niedawnym przepisie jak Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską . Zajrzyjcie także do wpisu na Smażoną pierś kurczaka na patelni grillowej, gdzie znajdziecie kilka wskazówek na temat odpowiednio wysmażonego mięsa. Mam nadzieję, że któraś z tych propozycji przypadnie Wam do gustu. Jeżeli przygotujecie przepis z mojego bloga, dajcie znać, jak smakowało, opinie są dla mnie bardzo cenne. Dziękuję i życzę Wam smacznego!
Zobacz też:
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą
Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
2 piersi z kurczaka
łyżeczka kurkumy
łyżeczka imbiru
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
Przepis
1
Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze.
2
Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około 5-7 minut z każdej strony, lekko dociskając mięso do patelni.
3
Możecie wykorzystać także zwykłą patelnię lub upiec mięso w piekarniku. Jednak patelnia grillowa sprawi, że mięso będzie niezwykle soczyste.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2019/02/piers-kurczaka-w-kurkumie-i-imbirze