Wykonanie
Te śliczne, krągłe babeczki podbijają świat i
serce wszystkich amatorów słodkości. No i oczywiście ich żołądki. W tym wypadku przysłowie „Przez żołądek do serca” należałoby odwrócić na opak, bo w cupcakes mają to do siebie, że najpierw zakochujemy się w nich całym
sercem, od pierwszego wejrzenia, a dopiero później przekonujemy się jakie są smaczne.Cupcakes pochodzą z Ameryki, ale swoista
moda i cupcakes’owa mania rozpowszechniła się już na całym świecie. Bardzo trendy jest podać te słodkie (dosłownie i w przenośni) babeczki na małych i dużych przyjęciach (urodzinowych, imieninowych, garden party, weselach itd.).Uwielbiają je dzieci bo są kolorowe, mięciutkie, obleczone pysznym kremem no i przede wszystkim łatwo je trzymać w małych rączkach.

Cupcakes to młodsze siostry popularnych muffinek z tą różnicą, że cupcakes na wierzchu posiadają kremową polewę z dekoracjami, a ich starsze siostry muffinki nie.Wielbiciele cupcakes z całej planety prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych dekoracji babeczek, kreują ich nowe smaki.Bowiem cupcakes mają to do siebie, że zostawiają wielkie
pole do popisu dla naszej kulinarnej i nie tylko wyobraźni, fantazji i kreatywności. Aż proszą się, aby do bazowego przepisu na najprostsze cupcakes o smaku
wanilii dodać coraz to nowe składniki, zmienić ich smak, udekorować za każdym razem inaczej, zgodnie z ich nowym „wcieleniem”.Cupcakes swoją nazwę zawdzięczają swojej mierze – są wielkości filiżanki do
herbaty. Dzięki swojemu rozmiarowi mini są także sprzymierzeńcami diety, bo o ileż łatwiej zaspokoić ochotę na coś słodkiego jedną małą babeczką, niż sporym kawałkiem ciasta z blaszki.Cupcakes znalazły także swoje miejsce w świecie
mody i trendy gadżetów, a to za sprawą kultowego serialu „Sex in the city”, gdzie bohaterki telewizyjnej
serii zajadają się tymi babeczkami.A oto bazowy przepis na klasyczne
waniliowe cupcakes, który można modyfikować dodając nowe składniki do ciasta i polewy zgodnie z wariantem babeczek jaki będziemy chcieli uzyskać (
cytrynowe,
czekoladowe,
truskawkowe,
miętowe itp.).Vanilla CupcakesSkładniki (na 12 babeczek):125 g
cukru,125 g
mąki,125 g
masła,2
jajka,2 łyżeczki
wanilii w proszku,3 łyżki
mleka,łyżeczka
proszku do pieczenia.Wykonanie:Zmiksować
cukier,
masło w temperaturze pokojowej,
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia,
wanilię i
jajka. Do otrzymanej masy dodać
mleko i dalej miksować.Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna
mieć wielkość filiżanki do
herbaty.Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.Składniki na krem:100 g
masła w temperaturze pokojowej,5 łyżek
cukru pudru,łyżeczka
wanilii,500 g słodkiej
śmietanki kremówki.Wykonanie:Zmiksować na krem
śmietankę, dodać
cukier puder,
wanilię i
masło – zmiksować.Można dodać parę kropelek
barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować krem według uznania. Pomocne będą – kolorowe posypki cukiernicze, drobno posiekane
owoce kandyzowane, żelki itd.Powiązane wpisy:Ciasto
marchewkoweTarta z kremem
migdałowym i
śliwkami